14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatföldön kívüli életidegen civilizációidegenekMAGYARORSZÁGsetiTudományűrűrkutatás

Fekete lyukakból nyerhetnek ki energiát a földönkívüliek

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján a kellően fejlett civilizációk képesek lehetnek energiát kinyerni a fekete lyukakból – írja a Live Science. A folyamathoz egy Dyson-gömbre emlékeztető építményre lenne szükségük, a hipotetikus szerkezet ötletét Freeman Dyson amerikai fizikus és matematikus vetette fel 1960-ban.

A kutatók most úgy vélik, egy ilyen gigantikus erőmű egyedi sugárzást okozhat, melyet akár műszereik is észlelhetnek.

Dyson eredetileg úgy képzelte, hogy a gömböt csillagok köré építhetik fel a földönkívüliek, hogy hasznosítsák az égitest energiáját. Tiger Ju-Jang Hsziao, a tajvani Csinghua Egyetem csillagásza és kollégái most arra voltak kíváncsiak, hogy vajon létrehozható-e egy ilyen szerkezet egy fekete lyuk körül.

cokada / Getty Images

Bár a fekete lyukakról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy teljesen sötétek, és mindent elnyelnek, környezetükben valójában elképesztő a sugárzás. Az objektumok körül keringő por és gáz például egy szélsőségesen forró korongot alakít ki. Mivel a fekete lyukak hatalmas tömege aránylag kis helyen koncentrálódik, elvileg könnyebb lehet körbeépíteni őket.

Gotó Tomocugu, a csapat tagja szerint az idegenek egy óriási műholddal vagy egy Dyson-gömbre hasonlító gyűrűvel hasznosíthatnák a fekete lyuk emisszióját. A strúktúrák megalkotása természetesen komoly kihívást jelente, de a technikával 100 ezerszer több energiához juthatnának, mintha egy Nap-szerű csillagnál hoznának létre erőművet.

A kutatók úgy gondolják, hogy egy ilyen szerkezet egyedi jeleket bocsáthat ki ultraibolya vagy infravörös tartományban. A NASA WISE űrtávcsöve és a hawaii Pan-STARRS korábban több milliárd objektumot figyelt meg, Hsziaóék célja most az, hogy olyan algoritmust fejlesszenek ki, amely képes észlelni az árulkodó nyomokat ezen adatbázisokban.

The post Fekete lyukakból nyerhetnek ki energiát a földönkívüliek first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2022. december 25.

MOCOHU

George Russell elsírta magát a Magyar Nagydíj után

MOCOHU

Megállt a Mekinél az amerikai nő, miközben a rendőrök üldözték

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This