14 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánenszMAGYARORSZÁGmenekültekNagyvilágunhcr

ENSZ: Félmillió menekült hagyhatja el Afganisztánt a következő hónapokban

Akár félmillió afgán is elmenekülhet az országból a válság elől a következő négy hónapban Pakisztánba és Közép-Ázsia más országaiba – közölte pénteken Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely felszólította az ázsiai országgal szomszédos államokat, hogy tartsák nyitva a határokat a biztonságot keresők előtt.

Számokban kifejezve mintegy 500 ezer új menekültre készülünk a térségben. Ez a legrosszabb forgatókönyv

– mondta sajtótájékoztatóján Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának helyettese.

Eddig ugyan nem láttuk az afgánok tömeges kiözönlését, de az afganisztáni helyzet gyorsabban változott, mint bárki várta volna

– tette hozzá.

A főbiztos helyettese nem tért ki arra, hogy mi okozza a menekültek számának hirtelen emelkedését. Csütörtökön az Iszlám Állam nevű terrorszervezet öngyilkos merényletekben több forrás szerint 85 embert ölt meg a kabuli repülőtér közelében.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa tárgyalásokat folytatott Ursula von den Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és más adományozókkal pénzügyi támogatásról, amellyel a szervezet szállást és ellátást tudna biztosítani az újonnan érkezők számára – tette hozzá Clements.

Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy az UNHCR-nek ehhez közel 300 millió dollárra lenne szüksége. Az UNHCR szerint a várható félmillió menekültön kívül már 2,2 millió afgán kért menekültstátuszt külföldön, szinte valamennyien Pakisztánban és Iránban.

Az országon átsöprő, fokozódó erőszakhullámnak és a megválasztott kormány bukásának feltehetően komoly hatása lesz a polgári lakosokra, és további elvándorlást idéz majd elő az ENSZ szakosított szerve szerint.

Az UNHCR által idézett becslések szerint 558 ezer ember vált belső menekültté Afganisztánban csak idén a fegyveres konfliktus miatt, minden negyedik közülük nő és gyermek. Az UNHCR becslései szerint az otthonukat elhagyók száma nőni fog, mind az országon belül, mind a határokon túl.

(MTI)

The post ENSZ: Félmillió menekült hagyhatja el Afganisztánt a következő hónapokban first appeared on 24.hu.

Related posts

Steve Simon: Egyértelműen befolyásolták Peng Suaj emailjét

MOCOHU

Kásler közzétette, kinek melyik vakcinát érdemes kérni harmadik oltásként

MOCOHU

Közösségi autómegosztó szolgáltatás a cafeteria keretből (x)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This