13.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áremelkedéschipdrágulásfélvezetőGazdaságinflációMAGYARORSZÁG

Jelentősen drágul az autóiparban és telefongyártásnál használt egyik alkatrész

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója jelentős áremelésre készül, ami elkerülhetetlenül a fogyasztási termékek drágulásával jár majd. A The Wall Street Journal azt írta jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy az áremelés 10-20 százalék lesz, a legfejlettebb félvezetők ára 10 százalékkal, míg másoké, mint például amit az autóipar is használ, 20 százalékkal emelkedhet. Az idézett források úgy tudják, hogy a tajvani cég az év végén vagy a jövő év elején emeli árait.

A TSMC egyik legnagyobb vásárlója az Apple, amely a tajvani vállalat csúcstermékeit alkalmazza termékeiben. Az Apple korábban jelezte, hogy miután a globális chiphiány kedvezőtlenül befolyásolta az iPad és a Mac eladásokat az év elején, az iPhone készülékek gyártása is elmarad majd a tervezettől a szeptember végével záródó folyó negyedévben.

A TSMC áprilisban jelentette be, hogy a következő három évben mintegy 100 milliárd dollárt költ új gyárak építésére, illetve kutatás-fejlesztésre, miközben folyik kínai gyárának a bővítése, és 12 milliárd dollárért új gyárat épít az amerikai Arizona államban.

A Bernstein Research elemzői szerint a TSMC tervezett áremelése a cég bevételét 10-15 százalékkal, a nyereségét 20-30 százalékkal dobja meg. A TSMC bevétele a második negyedévben éves összevetésben már így is 28 százalékkal, rekordszintre, 13,29 milliárd euróra ugrott. A szeptember végével záródó folyó negyedévre a tajvani vállalat 14,6-14,9 milliárd dollár bevétellel számol az egy évvel korábbi 12,1 milliárd dollárt követően.

(MTI)

The post Jelentősen drágul az autóiparban és telefongyártásnál használt egyik alkatrész first appeared on 24.hu.

Related posts

Olaszországi gyerekgyilkosság: a kisfiát kivégző nőt látni sem akarja édesanyja

MOCOHU

„Anyukámék nagy rajongói” – Orbán Viktor meginterjúvolt egy Londonban élő magyar szakácsot

MOCOHU

Az EU elítéli az agressziót az izjumi tömegsírokról szóló hírek ügyében

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This