10.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
covid-19ivermectinkoronavírusMAGYARORSZÁGpreprintTudomány

Hazugság volt az ivermectin mellett érvelő legnagyobb kutatás

Július 6-án metaanalízist készítettek az ivermectinnel kapcsolatos eddigi kutatásokból, amelyekből az derült ki, hogy 56 százalékkal csökkentette a mortalitást a vegyületet tartalmazó gyógyszer a koronavírus esetében. A probléma csak az, hogy a kutatók rájöttek: az egyik elemzett nagy kísérlet adatait meghamisították. Így megint az a konklúzió, hogy az ivermectin nem csökkenti a koronavírus általi halálozást – írja az IFL Science.

Az Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelenő korrekció szerint a probléma egy preprinttel volt, ami már alapvetően érdekes – hiszen metaanalízishez általában lektorált tanulmányokat szoktak elemezni. A preprint közvetlenül plagizált ivermectinnel kapcsolatos sajtóközleményekből és újságcikkekből, a szerző csak szinonimaszótárat használt ahhoz, hogy megváltoztasson egy-két szót bennük. Ekkor kezdtek el gyanakodni arra, hogy az adatokban is lehetnek hibák: kiderült, hogy a nyers adatok nem egyeztek a véglegesekkel, és az ivermectinnel kezelt csoport halálozását a szerzők mintegy 50 százalékkal csökkentették.

A probléma az, hogy az egyébként Egyiptomban készült, Dr. Ahmed Elgazzar nevével fémjelzett kutatás olyan nagy, hogy a szóban forgó metaanalízis eredményeit jelentősen befolyásolta. Nem ez volt az egyetlen metaanalízis egyébként, ami felhasználta Elgazzar kutatását, a másik is fals eredményeket hozott miatta – írja a The Guardian.

Kapcsolódó
Tudományos publikálás: gyorstalpaló laikusoknak

A koronavírus-járvány miatt a tudomány egyre több, egyébként békeidőben szigorúan szakmai szemeknek szánt folyamatai kerülnek nagyobb, laikus közönség

A preprint a Research Gate nevű, preprinteket gyűjtő portálon jelent meg tavaly novemberben, a mai napig nem lektorálták. A szerző a Benha Egyetem kutatója, de sem az egyetemtől, sem a szerzőtől nem sikerült eddig választ kapniuk azoknak, akik észrevették a ferdítéseket. Az egyik első, akinek feltűnt a probléma, egy londoni orvostanhallgató, Jack Lawrence volt, aki házi feladatban kapta a projektet a diplomájára való felkészülés során.

Az IFL Science szerint az adathamisítás valószínűleg szándékos volt, hiszen a résztvevők közül 79 embernek volt szemmel láthatóan kitalált az orvosi papírja, úgy, hogy a szerző csupán néhány adatot változtatott meg abból a célból, hogy ne legyen annyira egyértelmű a csalás. A szerző azt állította, hogy 2020. június 8. és szeptember 20. között végezték a vizsgálatot, azonban a később meghalt betegek többségét kórházba vitték, és a nyers adatok szerint június 8. előtt elhunytak.

Az egyiptomi preprint volt az egyik legnagyobb és legtöbbet idézett ivermectin-párti kutatás, kérdéses, hogy a többi preprintet is meg fogják-e vizsgálni ennyire alaposan.

Nagy Nikoletta további cikkei
  • Könnyen lehet, hogy hamarosan újabb világjárványok jönnek
  • Veszélyes lehet a babának, ha túlsúlyos a kismama
  • Mondunk még egy okot, hogy elég vizet igyon

The post Hazugság volt az ivermectin mellett érvelő legnagyobb kutatás first appeared on 24.hu.

Related posts

Mel Gibson és Danny Glover is reagáltak Richard Donner halálhírére

MOCOHU

Britney Spears pasija is átesett a koronavíruson

MOCOHU

Az ősemberek téli álmot aludtak egy új elmélet szerint

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This