6.9 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
baleseteiffel-toronyejtőernyőfeltalálóMAGYARORSZÁGTudomány

Videón a feltaláló halála, aki ejtőernyőjét tesztelte

A XX. század elején, az első repülőgépek megjelenésével egyre többeket foglalkoztatott egy olyan szerkezet kifejlesztése, amely a gép meghibásodása esetén is segít a pilótát biztonságosan földre juttatni. Ebből születtek a modern ejtőernyők, ám az odáig vezető út nem volt kitérőktől mentes, a korai próbálkozások emberéletet is követeltek.

Történetünk 1911-ben kezdődik, amikor egy bizonyos Lalance ezredes 10 ezer frankos díjat ajánlott fel annak, aki egy biztonságos, ám 25 kilogrammnál nem nehezebb ejtőernyőt készít – írja a Múlt-kor.hu. A jelentős összeg, és nyilván a hírnév motiválhatta Franz Reichelt osztrák származású, Franciaországban élő szabómestert, aki már korábban is sokat foglalkozott a témával, kész elképzelései voltak.

Szerkezete még nyomokban sem hasonlított a mai ejtőernyőkhöz, inkább volt egy jókora, botokkal merevített, zsinórokkal és gumival összetákolt kabát.

Meghalt, mire földet ért

A lényeg viszont, hogy tompítsa a test becsapódását a földbe. Csakhogy Reichelt találmánya ezt sem tudta produkálni, bábukkal végzett kísérletei sorra kudarcba fulladtak. Sőt, amikor ő maga ugrott vele 10 méteres magasságból, csak az mentette meg az életét, hogy egy egy kupac szénára zuhant, egy későbbi próbálkozása során pedig a lábát törte.

Utolsó ugrását hatalmas bámészkodó tömeg és seregnyi újságíró szeme láttára hajtotta végre. 1912. február 4-én felöltötte „ejtőernyőjét”, és levetette magát az Eiffel-toronyról 57 méteres magasságból. A feltaláló után 15 centiméter mély kráter maradt a talajon, de a boncolás kiderítette, a földet érés pillanatát már nem élte meg: zuhanás közben szívroham végzett vele.

Próbálták lebeszélni

Reichelt minden bizonnyal a hírnév iránti vágy sarkallta az esztelen és végzetes lépésre. A hatóságok több hónapnyi huzavona után adták meg az engedélyt az Eiffel-toronynál történő tesztre, de csak azzal a szigorú kikötéssel, hogy a kísérletet csak bábukkal hajthatja végre.

Az ugrás napján azonban a feltaláló újságírók előtt kijelentette, mégis ő maga ugrik. Barátai megpróbálták lebeszélni, a heves széllökésekre, a hidegre és korábbi kudarcaira hivatkoztak, de hiába.

The post Videón a feltaláló halála, aki ejtőernyőjét tesztelte first appeared on 24.hu.

Related posts

4 millió forintnyi összegért kelt el Kurt Cobain néhány hajszála

MOCOHU

Ha csak a szenvedélyt tart össze két embert, az nem tart sokáig

MOCOHU

Isztambuli kaland: az utazás után intettek búcsút a férfinek, aki titokban járt mindkettejükkel

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This