6.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánMAGYARORSZÁGNagyvilágpandzsírtálibok

A tálibok elindultak az egyedül ellenálló Pandzssir-völgy felé

Az afganisztáni tálibok bejelentették vasárnap este, hogy harcosaik százai tartanak a Pandzssir-völgy felé, hogy ellenőrzésük alá vonják.

Az Iszlám Emirátus modzsahedjeinek százai tartanak Pandzsir felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják

– olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán,

Az MTI szerint a tálibok előzőleg, vasárnap négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította. Fogadkozott, hogy nem adja át a területet, harcosai megvédik Pandzssirt, és a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet.

Pandzssir az egyetlen tartomány Afganisztánban, amelyet nem foglaltak el a tálibok az elmúlt napokban.

A helyi ellenállást az az Ahmad Maszúd vezeti a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) élén, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Ali Maiszam Nazarij, a NEF egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hosszú távú konfliktusra rendezkednek be a tálibokkal, ha nem sikerül olyan afgán kormány megalakításáról megállapodni, amelyben képviselve lesznek a különböző politikai erők. Mint mondta, afgánok ezrei csatlakoztak a helyi ellenálláshoz.

Az AFP birtokába került felvételeken páncélozott járműveket lehetett látni, amint gyakorlatozás közben áthaladnak a Kabultól északkeletre található völgyön.

A tálibok nem fognak kitartani, ha így folytatják. Készek vagyunk megvédeni Afganisztánt és óva intünk egy vérfürdőtől” – hangoztatta Maszúd az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssirra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Mindazonáltal szakértők a napokban felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.

The post A tálibok elindultak az egyedül ellenálló Pandzssir-völgy felé first appeared on 24.hu.

Related posts

A felcsúti kisvasút mellé újabb közpénzes turisztikai attrakció épül

MOCOHU

Johnny Depp fellebbezett a feleségverésről szóló perében

MOCOHU

Éjféltől újra leszállhatnak Nagy-Britanniából érkező gépek Magyarországon

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This