7 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
de gaullefranciaországMAGYARORSZÁGmerényletTudományxx. század

De Gaulle le sem hajolt, miközben a Citroenjét lőtték

Charles de Gaulle francia köztársasági elnök, valamint felesége és a veje 1962. augusztus 22-én este egy konvojban haladt a villacoublayi repülőtérre, az autók nagy sebességgel száguldottak az Avenue de la Libérationon, Párizs külvárosa, Petit-Clamart sugárútján. Egyszer csak kivágódott egy, az út szélén várakozó furgon hátsó ajtaja, és gyolyózápor zúdult a konvojra. A de Gaulle-t szállító, Istennőnek becézett fekete Citroen DS 19-et több lövés érte, kerekei kidurrantak, ám a sofőr ura volt a helyzetnek: az úton tartotta a kocsit, és lerázta az üldözőket – írja a Múlt-kor.hu.

Az akciót de Gaulle Algéria-politikájában (a francia gyarmat 1962-ben vált függetlenné) csalódó francia tisztek által létrehozott OAS (Organization de l’armée secréte) nevű terrorszervezet tagjai hajtották végre. Bár több mint 100 lövést adtak le, mindössze 14 találta el az elnöki kocsit, az elnöki pár így is csak csodával határos módon élte túl a merényletet.

Egyikük sem volt hajlandó lebukni a lövésekre, csak az anyósülésen helyet foglaló vejük sokadszori felszólítására hajoltak kissé előre.

Nyugodtságukra jellemző, hogy az elnök felesége végig afelől érdeklődött, hogy a csomagtartóban tárolt csirkék épségben megúszták-e a lövöldözést, de Gaulle pedig csak annyit jegyzett meg a merénylőkkel kapcsolatban, hogy „úgy lőnek, mint a disznók”. Az akció résztvevőit letartóztatták, de egyedül a főszervező Jean-Marie Bastien-Thiryt ítélték halálra. A légierő alezredese volt a francia történelemben az utolsó, akit sortűzzel végeztek ki.

The post De Gaulle le sem hajolt, miközben a Citroenjét lőtték first appeared on 24.hu.

Related posts

Hamis magyar útlevéllel kapcsolták le az orosz-bolgár kettős állampolgárt

MOCOHU

„Csodák nincsenek, a csapat teljesítette, amire képes” – két kvótát szereztek a női tornászok a vébén

MOCOHU

Babkonzerves vandál terrorizál egy angol falut

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This