6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gasparics fannijégkoronglisa haleyMAGYARORSZÁGnői jégkorong válogatottnői jégkorong vbSport

Veszített, de már a jégre lépéssel történelmet írt a női hokiválogatott

Mi vagyunk az esélytelenek, de ha megragadjuk és a javunkra fordítjuk ezt a szerepet, sikeresek lehetünk, láthattunk erre példákat

– mondta a mérkőzést megelőzően Lisa Haley, a magyar női jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya a tízcsapatos kanadai elitvébé nyitómeccse előtt.

És valóban, ahhoz képest, hogy először játszott ezen a szinten, egyáltalán nem kezdett megilletődötten a magyar csapat. Ha nem is záporoztak a lövések, de megvoltak a helyzeteink. Az első harmad derekán aztán felpörögtek az események: egy kivédekezett emberhátrány után nem sokkal egy szerencsésen eltalált lövéssel vezetést szerzett Németország, majd egy percen belül az előnyt is megduplázta az ellenfél – mindkétszer Nina Christof volt a gólszerző.

A második harmad elején láthattuk igazán, milyen játékerőt is képvisel a jóval erősebb és a világelitben rutinosabb német csapat, keményen letámadtak ez pedig nem annyira ízlett a magyar válogatottnak. Németh Anikó azonban remekelt a kapuban (volt, hogy a kapuvas segítette ki), majd nekünk is volt pár veszélyes megindulásunk, de Jennifer Harss is látványos védéseket mutatott be.

A harmadik harmad kiegyenlítettebb játékot hozott, ám egy bosszantó szituációt követően (beszorult a bot a palánk összeillesztésébe) magyar támadásépítés helyett német ziccer következett, Zorn pedig fonákkal a keresztvas alá emelt, eldöntve ezzel a mérkőzést.

A vébén két ötös csoportban szerepelnek a csapatok, az A a kiemelt, onnan mindenki bejut a negyeddöntőbe, míg a B-ből a legjobb három folytathatja majd a nyolc között. Utóbbiban szerepel Magyarország, sorrendben még a csehekkel, a japánokkal és a dánokkal játszunk a csoportkörben.

Hosszú út vezetett idáig

2008-ban a magyar női csapat még majdnem kiesett a divízió 3-ból, abban az évben csak a 27. legjobb volt a világon. A az elmúlt évtizedben azonban egyre jobbam megerősödött a női szakág, amely folyamatosan lépdelt felfelé, 2019-ben pedig hazai pályán története során először kiharcolta a feljutást a világelitbe – érdekesség, hogy az a Pat Cortina volt a szövetségi kapitány, aki 2008-ban a férfiakat is először vezette a legjobbak közé.

Tavaly nyár óta Lisa Haley irányítja a válogatottat, aki tagja volt az olimpiai és világbajnok kanadai válogatott szakmai stábjának is korábban.

Ahogy minden másba, úgy a női világbajnokságba is közbeszólt a koronavírus. A 2020-as tornát elhalasztották, úgy volt, hogy idén májusban rendezik meg, a magyar játékosok már össze is pakoltak, de akkor szóltak, hogy újabb halasztás lesz, végül egészen furcsa időpontra, nyár végére került a torna. Komoly hiányzók is akadnak: a honosított kanadai Averi Nooren, aki 2019-ben a csapat legjobbja volt, már nem jégkorongozik, Jókai-Szilágyi Zsófia a vb előtt nem sokkal vonult vissza nyaki gerincsérve miatt (28 évesen), Huszák Alexandra pedig térdsérülése miatt nem tudta vállalni a játékot.

Haley így a lehetséges 25 fő helyett végül csak 24-et nevezett az utazó keretbe. A nemzetközi szövetség döntése értelmében idén nincsenek kiesők, így az biztos, hogy a fiatal magyar csapat jövőre is a világ legjobb tíz válogatottja között szerepel majd.

Női jégkorong-vb, B csoport, 1. forduló

Németország – Magyarország 3-0 (2-0, 0-0, 1-0)

The post Veszített, de már a jégre lépéssel történelmet írt a női hokiválogatott first appeared on 24.hu.

Related posts

Ha évente már tízszer sincs szex

MO.CO.HU

Britney Spears magyarázatot adott újabb félmeztelen fotóira

MO.CO.HU

Kilenc év fegyházat kapott az isaszegi testvérgyilkos

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This