13.8 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bónuszGazdaságjutalomMAGYARORSZÁGnyaralásoltáspénzjutalomprémiumtv

Tévét, nyaralást nyerhet, aki beoltatja magát

A cégek láthatóan aggódnak amiatt, hogy ősszel jöhet a koronavírus-járvány negyedik hulláma – mondta tapasztalatik alapján a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán a 24.hu-nak. Nem akarják, hogy a dolgozóik megbetegedjenek, és a termelést hátráltassa, ha kiesnek a sorból, esetleg hatósági intézkedésre van szükség. Már tavasszal nagyvállalatok sora állított fel oltópontot a munkahelyen, emellett különféle ösztönzőket vezettek be, hogy növeljék az oltási kedvet.

A munkavállalói oltási juttatások hatékonyságáról szakszervezeti felmérés nem készült, a Vasasnál azonban úgy tudják, különösebben nem mozgatta meg eddig az ösztönzés azokat az embereket, akik nem akarták beoltatni magukat. Információik szerint sok múlt azon, hogy milyen tájékoztatást kaptak a dolgozók cégüktől, illetve hogy a munkáltató mennyire könnyítette meg náluk (például céges szállítással) az oltás felvételét. A szakszervezet úgy tudja, hogy azokban a fizikai munkakörökben, ahol a pandémia alatt is folyamatos volt a termelés, és megnyugtatták a dolgozókat, hogy a cég megtett mindent a védekezés érdekében, sokkal alacsonyabb az átoltottság, mint máshol.

Annyira sikerült ugyanis megnyugtatni az embereket, hogy nem hiszik el, nekik is kellene az oltás.

A szabadnapon túl is ösztönöznek

A munkáltatók nagyon akarják, hogy védettként gondolhassanak a dolgozóikra – mondta László Zoltán. A Vasas területén az is szerepet játszhat ebben, hogy az alkatrészhiány hullámzóvá tette az alapanyag-ellátást, ezért amikor van alapanyag, akkor őrült mennyiséget kell dolgozni. És a cégek nem szeretnék, ha ilyenkor kiesnének dolgozók, munkára készen akarják tartani a csapatot. Ezért igyekeznek a már bevett oltásnapi szabadnap biztosításán túl is ösztönözni a dolgozókat az oltás felvételére.

Volt munkáltató, aki versenyt hirdetett, és ahol a cégen belül a legnagyobb lett az átoltottság, ott pénzjutalmat kaptak a dolgozók. Máshol bónuszt vagy prémiumot fizettek az oltás felvételéért, nettó 10-12 ezer forint körüli összegben. Akad olyan cég is, ahol az üzemi tanáccsal egyetértésben az oltáskor járó szabadnapon túl felajánlottak további két nap plusz fizetett szabadságot, oltásonként. Azaz ha valaki mindhárom oltást felveszi, akkor hat napot kaphat pluszban, amit az év végéig használhat fel.

Farkas Norbert / 24.hu

Mindehhez képest is kiemelkedőnek tűnik a Samsung jászfényszarui gyárában június 22-én meghirdetett program, amihez hasonlóval László Zoltánék még nem találkoztak.

  • A fizetett távollét (az oltás napjára vagy a következő napra) helyett lehet pénzbeli juttatást (bruttó 10 ezer forint) is választani, mindkét oltásra, akár visszamenőleg.
  • Húsz nagyméretű tévékészüléket sorsolnak ki azok között, akik július 31-ig igazoltan megkapták mindkét oltásukat.
  • Balatoni nyaralást is sorsoltak, szintén azok között, akik július végéig felvették mindkét oltást. Ők plusz fizetett szabadságot is kapnak a nyaralás idejére, buszos szállítást, és családonként bruttó 150 ezer forint költőpénzt.
  • Ezen kívül versenyt hirdettek a cégen belül öt részlegnél, ahol nettó 15 ezer forint értékű ajándékutalványt kap a teljes kollektíva, ha augusztus 15-éig a dolgozók 70 százaléka igazoltan megkapta mindkét oltást.

Emellett azt is írták lapunknak, hogy a Samsungnál továbbra is lehetőség van a Sinopharm oltás felvételére.

Szerettük volna megtudni a gyártól, miért tartották szükségesnek az új oltásösztönzők bevezetését, milyen szempontokat mérlegeltek, milyen eredményt vártak, és teljesült-e ez az elvárás, javult- ez átoltottság, de ezekre a kérdéseinkre nem reagált a cég. Annyit írtak csupán, hogy munkavállalóik egészségének védelme a legfontosabb, és lehetőségeikhez, erőforrásaikhoz mérten mindent megtesznek azért, hogy megvédjék őket, családjukat és a közösséget.

Inkább ösztönzést, mint kötelező oltást

Miközben számos cég próbálja juttatásokkal rávenni a dolgozókat arra, hogy oltassák be magukat, a kamara azt javasolja, hogy a munkáltatók tehessék kötelezővé az oltást. László Zoltán megemlítette, volt is erről vita a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A szakszervezet azért sem támogatja a javaslatot, mert ezzel elesnének az oltásért járó pluszjuttatásoktól a dolgozók.

László amondó, hogy a pozitív ösztönzést kell támogatni. Sejthető persze, hogy arról is szólt ez a javaslat, hogy a kormány szeretne nagyobb átoltottságot, de nem akarja bevállalni az oltás kötelezővé tételét. Így a munkáltatókra tolnák lehetőségként ezt a hálátlan szerepet – jegyezte meg.

The post Tévét, nyaralást nyerhet, aki beoltatja magát first appeared on 24.hu.

Related posts

Átrium: Nem lehetne a 32 perces tűzijáték csak 31 perces, hogy megmaradjon egy rakás színház?

MO.CO.HU

Egy éve ilyenkor: Jason Derulo átlagon felüli pénisze miatt magyarázkodott

MO.CO.HU

Rubint Réka: Időre van szükségem, még nem állok készen

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This