5.8 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánfilmKultúrakutúraMAGYARORSZÁGmenekítéssahraa karimitálibokukrajna

Ukrajna menekítette ki Sahraa Karimit Kabulból

Az ukrán elnöki iroda vezetője a Twitteren jelentette be, hogy Sahraa Karimit és családját kimenekítették Kabulból és már Kijevben vannak. Andrij Jermak sajnálatosnak nevezte, hogy Afganisztán olyan országgá vált, amely nem biztonságos az olyan „zseniális tehetségek” számára, mint a rendezőnő. Jelezte, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy segítsen kijutni Afganisztánból azoknak az ukránoknak és külföldieknek, akiknek az életét most veszély fenyegeti.

A rendezőnő hétfőre virradóra érkezhetett azzal a repülőgéppel, amely 79 embert vitt el Kabulból. A tálibok uralma alá került Afganisztánból többségében afgánokat, rajtuk kívül öt ukránt, fehéroroszokat, tádzsikokat, horvátokat, hollandokat menekítettek ki. Az MTI idézte Andrij Demcsenkót, a határőrszolgálat szóvivőjét, aki az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, az evakuált afgánok közül kilencen menedéket kértek Ukrajnában, egy részük más országokba utazott tovább. Arról egyelőre nincs hír, hogy a filmendezőnő kért-e menedéket Ukrajnában.

Kariminak azután kellett elhagynia Kabult, hogy címlapokra került nyílt levelével, amelyben könyörgött a világnak, védjék meg az afgán filmeseket és a művészetet a táliboktól. Az őt fenyegető veszély ellenére az utolsó pillanatig forgatott, dokumentálta az afganisztáni eseményeket. Kedden hozta nyilvánosságra, hogy a Szlovák Film- és Televíziós Akadémia, az ukrán elnök hivatala, az ukrán külügyminisztérium, a török és a szlovák nagykövet segített neki és még tizenegy embernek elmenekülni Kabulból.

Kapcsolódó
Afgán rendezőnő segélykiáltása mutatja meg, mi történik Kabulban

Sahraa Karimi a nők és a művészek elnyomásáról ír, és nem érti, a világ miért marad csendben.

Az 1985-ben Teheránban született, afgán és szlovák nemzetiségű Karimi 2019 óta vezette az Afganfilm nevű állami vállalatot. Ő az első és egyetlen nő Afganisztánban, aki filmművészeti doktorátust szerzett. Filmjei Afganisztánon kívül is ismertek. Ő rendezte a 2019-es velencei filmfesztiválon bemutatott Hava, Maryam Ayesha című filmet, amely az abortusz kérdését járta körül.

The post Ukrajna menekítette ki Sahraa Karimit Kabulból first appeared on 24.hu.

Related posts

Télen is támadnak az élősködők (x)

MOCOHU

150 év alatt eltűnt az olasz gleccserek több mint fele

MOCOHU

A kihalás szélén áll a világhírű csimpánztörzs

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This