13.2 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldhalpusztulásMAGYARORSZÁGvelencei-tó

Nagyjából 1800 kiló hal pusztult el a Velencei-tóban az elmúlt napokban

Közleményt adott ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohohsz) az újabb velencei tavi halpusztulással kapcsolatban. Mint írják, az eddigi szakvélemények szerint a napokon át tartó hőség és szélcsendes idő, valamint a felhősebb napszakok hatására a helyenként közel 30°C fokos hőmérsékletű vízben „a szórványosan kialakult oxigénhiányban” kezdtek pusztulni a halak.

A kedd déli adatok alapján, az elmúlt 4 napban lezajlott halpusztulás – ideértve a már 70%-ban összegyűjtött és a még tavon látható tetemeket – mennyisége összesen 1500-1800 kg-ra becsülhető – írja a Mohosz. 

Hozzáteszik, hogy most kevesebb hal pusztult el, mint júniusban, amikor a 4 tonnát meghaladó veszteség a halállomány mintegy 1,5%-át érintette.

Jó hír viszont, hogy „hétfő délután óta nem észlelhető újabb elhullás, az élénkülő légmozgás, a lehullott csapadék és jelentősebb lehűlés valószínűleg megakadályozta egy súlyos mértékű halpusztulás kialakulását”. A kétnapi csapadéknak köszönhetően a tó vízszintje mintegy 4 cm-t emelkedett.

Kapcsolódó
Rövid távon az eső, hosszú távon csak a kormány tudja megmenteni a Velencei-tavat

A kormánynak néhány éven belül többet kellene költeni a Velencei-tóra, mint az elmúlt tíz évben összesen. A strandok bezárása kegyelemdöfés volt a tóparti vállalkozóknak, 70-80 százalékos visszaesést tapasztalnak a turizmusban. Riport Velencéről, ahol jó a víz, csak kevés.

A Mohosz közleményében hangsúlyozza, hogy jelenleg továbbra is „megalapozottan kijelenthető, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok oldaláról jó, így a helyzet e tárgyban azonnali korlátozást, beavatkozást nem igényel.”

The post Nagyjából 1800 kiló hal pusztult el a Velencei-tóban az elmúlt napokban first appeared on 24.hu.

Related posts

Autó hajtott tüntetők közé New Yorkban

MOCOHU

Szegény francia teniszezőnek ki sem kellene állnia Federer ellen

MOCOHU

Ahogy Kabulból, úgy Saigonból is elrepült az amerikai helikopter, de kiket vitt magával?

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This