19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
esőidőjárásMAGYARORSZÁGszáraz zivatarTudományviilámzivatar

Különös zivatarok érték hazánkat

Az elmúlt napokban többször találkozhattunk a száraz zivatar kifejezéssel, és valóban sok helyen megfigyelhettük, hogy az ég beborul, dörög és villámlik, viszont egy csepp eső sem követi az égiháborút.

Ezzel nagyjából meg is adtuk a száraz zivatar „hivatalos” definícióját, ám hogy mi áll a jelenség hátterében, arról Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kérdeztük.

Kezdődik a perpatvar

A lényeg a zivatarképződés folyamata. Amikor a napsugárzás hatására a földfelszín felmelegszik, a meleg levegő felfelé áramlik: annál intenzívebben, minél nagyobb a talaj és a felette húzódó légrétegek hőkülönbsége. Ezt nevezzük feláramlásnak.

Amint a felszálló levegő egyre hűl, úgy csapódik ki a benne lévő pára, amely a lebegő szilárd részecskéken – az úgynevezett csapadékképző magokon – kiül, és megkezdődik a felhőképződés.

Ha sok a nedvesség, akkor a gomolyfelhők zivatarfelhővé alakulnak, a vízrészecskék (pontosabban jégkristályok) addig híznak, míg a gravitációnak engedelmeskedve a föld felé indulnak. Útközben elolvadnak, és esőcseppként érnek földet. Minél erősebb a feláramlás, annál intenzívebb a zivatar, illetve a jég is képes akkorára nőni, hogy még szilárd halmazállapotban ér földet – itt írtunk erről részleteiben.

Átmenetileg száraz

Lépjünk most egyet vissza, maradjunk a felszálló levegőnél. Miközben a gomolyfelhők még csak sokasodnak, de nagyon erős a feláramlás, a súrlódó levegőrészecskék hatására töltésszétválasztódás történik, majd beindul a villámtevékenység. Nagyjából 6-7 ezer méteren, még a gomolyfelhőben.

Átmeneti időről, 5-10 percről van szó, amíg dörög és villámlik, viszont az erős feláramlás miatt a csapadékhullás még nem kezdődött meg

– magyarázza a 24.hu-nak Molnár László. Hozzáteszi: ezek úgynevezett felhővillámok, amelyek nem érik el a felszínt.

Előbb vagy utóbb a zivatarfelhőből mindenképp esni fog, ebből a szempontból tehát a száraz zivatar átmeneti állapot, illetve nagyban függ a szemlélő helyzetétől. Hazai körülmények között ugyanis két lehetőségünk van száraz zivatart megtapasztalni.

Az egyik, az „igazi”, amikor a zivatarfelhő felettünk alakul ki. Látjuk a villámokat, halljuk a dörgést, sötétül az ég felettünk, ám mire a csapadék megérkezne, a felhő már odébbáll, és tőlünk kilométerekre szakad le. A másik pedig, amikor annyira közel vagyunk egy zivatarhoz, hogy a fejünk felett érezzük, ám a valóságban kissé távolabb halad el a vihar. Ez utóbbi lehet akár pár száz méter is.

Valódi száraz zivatar egyébként a leggyakrabban vulkánkitörések felhőiben vagy hatalmas tűzvészek idején tör ki: mindkét esetben az óriási hő gerjesztette feláramlásban, a szilárd részecskék súrlódása következtében jönnek létre a villámok.

Bihari Dániel további cikkei
  • Óriásit zuhan a hőmérséklet
  • Ez a csel mentette meg a magyar király életét
  • Mi a baj a budapesti méhlegelőkkel?

The post Különös zivatarok érték hazánkat first appeared on 24.hu.

Related posts

John Travolta lánya szerepet kapott az élőszereplős Alice Csodaországban filmben

MO.CO.HU

Nyakára tekeredett kutyalánc fojtott meg egy ötéves kisfiút Várpalotán

MO.CO.HU

Megfejthették, miért vannak bizarr álmaink

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This