14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánafganisztáni háborúkabulMAGYARORSZÁGNagyvilágtálibok

A tálibok ellenőrzik Afganisztán nagy részét

A tálib fegyveresek szombaton már Afganisztán regionális fővárosainak jelentős részét ellenőrzik, miután elfoglalták az ország legfontosabb központjait, köztük Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahart – írja a BBC News. Antonio Guterres ENSZ főtitkára szerint az Afganisztánban uralkodó helyzet ellenőrizhetetlenné vált, és a civilek fizetnék a legmagasabb árat, ha a konfliktus folytatódna.

A tálibok parancsnokai és gyalogos katonái a BBC-nek azt mondták, eltökélt szándékuk, hogy új jogrendet vezessenek be, amely az iszlám vallásjog, a saría általuk megalkotott értelmezésén alapul. Afganisztánban korábban a tálibok fegyveresek az iszlám vallásjogra hivatkozva többek között kövezéseket és csonkításokat is végeztek.

Az AP News azt írta, Asraf Ghani afgán elnök szombaton televíziós beszédet mondott. Ez volt a nyugatbarát elnök első nyilvános fellépése a legutóbbi tálib győzelmek óta. Az elnök azt mondta, nem adják fel azokat a vívmányokat, amelyeket a tálibok visszaszorítása mellett megvalósított az ország az elmúlt húsz évben. Mint mondta: egyeztetéseket kezdtek politikai vezetőkkel, az afganisztáni közösségek különböző szintjeinek képviselőivel és nemzetközi szövetségeseikkel. Részleteket erről azonban nem árult el.

A tálibok az utóbbi napokban jelentős mértékben nyomultak előre, elfoglalták többek között Kandahár, és Herát városokat, amelyek az ország második és harmadik legnagyobb települései.

A tálib fegyveresek a 34 afganisztáni tartományból így már 18-at ellenőriznek.

A nyugatbarát afgán kormány egyelőre tartja magát az ország közepső és keleti részén, valamint egyelőre az övék Kabul és Mazar-e-Sarif., Ez utóbbi Afganisztán negyedik legnagyobb városa, egyben tartományi székhely, amely ellen az AlJazeera értesülése szerint a tálibok szombaton indítottak összehangolt támadást.

Mivel területileg most már a tálibok irányítják a háború sújtotta ország mintegy kétharmadát, afgánok ezrei menekültek a főváros, Kabul viszonylagos biztonságába. Az Egyesült Államok és több európai ország megkezdte a nagykövetségek személyzetének evakuálását, mivel a tálib fegyveresek egyre veszélyesebb mértékben közelítik meg Kabult.

A helyzet alakulása miatt Washington péntekre virradóra bejelentette: háromezer katonát küld a kabuli nemzetközi repülőtérre, hogy segítsék a diplomaták és az amerikai állampolgárok evakuálását. Ennek a kontingensnek az előőrse már meg is érkezett Kabulba, a többiek vasárnap érkeznek. London hatszáz katonát telepít az afgán főváros repülőterére hasonló céllal

Az MTI hírügynökségi információkra hivatkozva azt írja, a nagyvárosok közül már csak Kabul és Dzsalalábád van a kormányerők kezén. A tálibok a Reuters által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint harminc napon belül körülzárhatják, három hónapon belül pedig el is foglalhatják Kabult.

A tálibok szombaton nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amelynek tanúsága szerint elfoglalták a fő kandahári rádióállomást, és átnevezték azt a Saría Hangjára. A felvételen egy meg nem nevezett tálib elmondja, hogy a rádió minden alkalmazottja jelen van, és ezentúl híreket, politikai elemzéseket és Korán-olvasást fognak közvetíteni.

The post A tálibok ellenőrzik Afganisztán nagy részét first appeared on 24.hu.

Related posts

Megfiatalítja a Fradi, nem kerülheti ki az olimpiát a magyar vízilabdacsillag

MOCOHU

Öten megsérültek egy autóbalesetben Sátoraljaújhelynél

MOCOHU

Kétmillió felett az igazolt afrikai fertőzöttek száma

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This