6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánMAGYARORSZÁGnagykövetségekNagyvilágnato

Több nyugati ország átmenetileg bezárja kabuli nagykövetségét

Norvégia és Dánia átmenetileg bezárja afganisztáni nagykövetségét, Németország és Finnország csökkenti diplomáciai képviseletének létszámát, Franciaország pedig ismételten hazatérésre szólította fel Afganisztánban tartózkodó állampolgárait a kormányellenes tálibok előrenyomulása miatt, akik már a főváros felé vonulnak. Az orosz nagykövetség bejelentette, hogy nem készülnek a képviselet személyzetének kimenekítésére – írja az MTI.

Norvégia bezárja kabuli nagykövetségét, evakuálja a diplomatákat, a helyi személyzetet és a közvetlen családtagjaikat – jelentette be pénteken Ine Eriksen Soreide norvég külügyminiszter. Oslóban a kormány azt is közölte, hogy a volt vállalkozókat nem menekítik ki a háború sújtotta országból.

Dánia is megerősítette, hogy ideiglenesen bezárják a kabuli diplomáciai képviseletet, de biztonsági okokból nem közölték, hogy mikor. Jeppe Kofod külügyminiszter felszólította az Afganisztánban tartózkodó dánokat, hogy hagyják el az országot. Szerdán a dán törvényhozás jóváhagyta, hogy menekítsék ki azt a negyvenöt afgánt, akik együttműködtek a dán kormánnyal, és két évig lakhatási engedélyt kapnak Dániában.

Németország a lehető legalacsonyabb szintre csökkenti az afganisztáni diplomáciai személyzetének létszámát a közeli napokban – jelentette be Heiko Maas külügyminiszter. A nagykövetség továbbra is működik majd. Maas egyben felszólított minden, még Afganisztánban tartózkodó más német állampolgárt, hogy haladéktalanul hagyja el az országot.

Franciaország is arra szólította fel állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Afganisztánt a romló biztonsági helyzet miatt.

Finnország bejelentette, hogy akár 130 fővel is csökkenti kabuli nagykövetsége létszámát.

A svájci kormány közölte, hogy együttműködési irodájának három munkatársa a lehető leghamarabb elhagyja Kabult.

Spanyolország a lehető leghamarabb kimenekíti a spanyol katonáknak dolgozó afgán tolmácsokat – közölte pénteken a spanyol védelmi minisztérium. A tárca elektronikus levelében közölte, hogy a következő napokban esedékes evakuációban részt vesz a belügyi és a külügyi tárca is. Spanyol lapértesülések szerint mintegy ötven tolmácsról van szó.

Az olasz külügyminisztérium a tálibok előrenyomulása miatt szoros egyeztetést folytat az Egyesült Államokkal – áll a tárca közleményében. Csütörtökön Ettore Sequi, a római külügyminisztérium főtitkára tárgyalt Wendy Sherman külügyminiszter-helyettessel „a helyzet romlásával számításba jöhető afganisztáni intézkedésekről”.

Oroszország kabuli nagykövetsége nem készül evakuációra, ilyen eshetőséget nem vizsgálna – közölték a képviseleten a TASZSZ orosz hírügynökséggel az afgán főváros körüli helyzetet kommentálva.

A NATO is mélységesen aggódik a tálib offenzíva okozta erőszak intenzitása miatt, beleértve a polgári személyek elleni támadásokról, célzott gyilkosságokról és más emberi jogsértésekről érkező jelentéseket is – áll Jens Stoltenberg főtitkár közleményében. A táliboknak meg kell érteniük, hogy a nemzetközi közösség nem fogja őket elismerni, ha erővel foglalják el az országot – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a NATO továbbra is támogatja a konfliktus politikai rendezését.

Kapcsolódó
A NATO nagykövetei összeültek az afgán helyzet miatt

Romlik a helyzet.

The post Több nyugati ország átmenetileg bezárja kabuli nagykövetségét first appeared on 24.hu.

Related posts

Megduplázták Lázár János helyettes államtitkárainak számát

MO.CO.HU

Halász János: Sokkoló, de Svédországban 1500 százalékkal nőtt meg a magukat fiúnak érző kislányoknak a száma

MO.CO.HU

Ezt tudni biztosan arról a kínai vakcináról, ami Magyarországra jöhet

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This