37.5 C
Budapest
May 23, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
angela merkel MAGYARORSZÁG Nagyvilág németország oroszország ukrajna

Moszkvába és Kijevbe látogat Angela Merkel

Az orosz és az ukrán fővárosban tesz hivatalos látogatást a jövő héten Angela Merkel német kancellár – jelentették be pénteken Berlinben. Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő augusztus 20-án Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A program további részleteit a hét elején ismertetik. Két nappal később, augusztus 22-én Angela Merkel Kijevbe utazik, ahol a tervek szerint tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Programjának részleteit ugyancsak a hét elején közlik.

A német és az orosz kormány viszonya évek óta feszült, a többi között a hazájában elkövetett mérgezéses támadás után Berlinben ápolt orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij, a szövetségi parlament (Bundestag) ellen a német szervek megállapításai szerint Oroszországból indított informatikai támadások, valamint egy csecsen származású, georgiai állampolgárságú férfi ellen Berlinben elkövetett, a német főváros ügyészsége szerint orosz vonatkozású politikai gyilkosság ügye miatt.

Ugyanakkor a német kancellár rendre azt az álláspontot képviseli, hogy fenn kell tartani a párbeszédet a moszkvai vezetéssel, mert Oroszország közreműködése elengedhetetlen egy sor nemzetközi válság rendezésében, például a szíriai polgárháború lezárásában és Afganisztán stabilizálásában. Angela Merkel egyebek mellett ezért javasolta Emmanuel Macron francia államfővel közösen az EU-s társországok vezetőinek júniusban, hogy rendezzenek EU-Oroszország csúcstalálkozót. A javaslatot elvetették az uniós kormány-, illetve államfők brüsszeli tanácskozásán.

A német-orosz kormányközi kapcsolatok legfőbb témái közé tartozik az oroszbarát szakadárok kelet-ukrajnai tevékenysége nyomán kialakult válság politikai rendezése is, az úgynevezett normandiai országcsoport – Németország, Franciaország, Ukrajna, Oroszország – együttműködése révén.

A szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a politikából visszavonuló kancellár legutóbb 2020 januárjában tett hivatalos látogatást Moszkvában.

(MTI)

The post Moszkvába és Kijevbe látogat Angela Merkel first appeared on 24.hu.

Related posts

Marad a köd, a hegyekben szemcsés hó eshet

MO.CO.HU

Izraelben 750 ezer időst oltottak be, 0.07 százalékuk kapta el a koronavírust

MO.CO.HU

Közös ellenzéki kampánytanács alakult

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status