15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldlétavértesMAGYARORSZÁGvérvéradásvöröskereszt

Századik véradását ünnepelte a létavértesi asszony

Nem győzik a véradások szervezői hangsúlyozni, mennyi életet lehet megmenteni, ha az ember vért ad. Minden kampánynál is jobb reklám egy létavértesi nő története, aki századszor adott már vért – számol be róla az ATV Híradója.

A hajdú-bihari Szalai Ferenc Lászlóné pedig már lemondott róla, hogy meglesz a bűvös százas, mivel tudása szerint 65 éves koráig adhat csak vért. Ezt 98. véradása után töltötte be. Időközben kiderült, hogy 66 éves koráig mégis adományozhat véréből. Amúgy elég korán kezdte, 19 éves korában már saját elhatározásából megcsapolták. Így emlékszik vissza az elejére:

A volt intézményvezetőm kérésére próbálkoztam meg vért adni. Elmentem, mondtam, hogyha rosszul leszek, akkor soha többet nem adok. Innen indultam és itt tartok, hogy 65 éves koromra elértem a százat. Közben szültem két gyereket.

Fontos háttérinfó, hogy a nők évi négyszer adhatnak csak vért, terhesség alatt pedig fel kell függeszteniük a véradást. Ami meglepő, hogy Létavértesen van még egy nő, Soós Mária, aki elérte a századik véradást. Széles Andrásné, a Debreceni Vöröskereszt véradószervezőzője szerint erre a korosztályra lehet számítani e téren, a fiatalokat nehéz véradásra mozgósítani.

Egy adag vérrel három emberen is segíthetnek a donorok. A nyár miatt is fontos jelentkezni, ilyenkor a szabadságok miatt lecsökken a tartalék vérkészlet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tartalma: Egy testvérpár vért ad a Magyar Református Szeretetszolgálat 13. Szeretethíd elnevezésű önkéntes programján a Millennium Házában, a Városligetben 2021. május 14-én.)

The post Századik véradását ünnepelte a létavértesi asszony first appeared on 24.hu.

Related posts

Tucatnyi ország segíti már a mentést Afganisztánból, többen embereket is befogadnak ideiglenesen

MO.CO.HU

Halálos baleset történt Szombathelyen

MO.CO.HU

Mintha Pomázon mindenki meghalt volna

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This