15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágdelfinMAGYARORSZÁGmorbillivírusTudományvíruszöldövezet

Új vírust mutattak ki delfinekben

Egy új vírustörzset fedeztek fel egy Hawaiinál elpusztult delfinben – írja az IFLScience. A szakértők attól tartanak, hogy a kórokozó komoly fenyegetést jelent a helyi állatokra.

Kristi West, a Manoai Hawaii Egyetem tengerbiológusa és társai tanulmányukban azt írják, egy 2018-ban elpusztult Fraser-delfint vizsgáltak, melynek teteme Mauinál sodródott partra. A fiatal hím első ránézésre egészségesnek tűnt, de szöveteiben fertőzést észleltek.

A mintákban aztán a csapat a morbillivírusok egy új típusát mutatta ki.

West szerint a 2018-ban elpusztult Fraser-delfin esete azt jelenti, hogy egy új és igen sokszínű törzs van jelen a hawaii vizekben.

Tom Meaker / Getty Images

A morbillivírusok egy nagyon változatos nemzetséget alkotnak, az emberek esetében a kórokozók felelősek a kanyaróért, míg a kutyáknál és a macskáknál a szopornyicáért. A cetfélékben és más tengeri emlősökben jelen lévő morbillivírus az embereket nem fenyegeti, de az állatokra komoly fenyegetést jelenthet. 2013-ban egy törzs legalább 50 delfint ölt meg Nyugat-Ausztriánál, egy másik pedig nagyjából 200-at Brazíliánál.

Az új morbillivírust eddig egyetlen hawaii példányban mutatták ki, de a Manoai Hawaii Egyetem munkatársai csupán a térségben azonosított tetemek mintegy 5 százalékához férnek hozzá. Mivel a Fraser-delfinek sokat vándorolnak a nyílt tenger és a partok között, rendkívül társasak, és akár más cetfélékkel is interakcióba lépnek, félő, hogy az új törzs elterjed a régióban. Hawaii környékén számos veszélyeztetett delfin- és bálnafaj él, melyeknél súlyos egyedszámcsökkenést okozhat egy járvány.

The post Új vírust mutattak ki delfinekben first appeared on 24.hu.

Related posts

Este akár mínusz 4 fok is lehet

MO.CO.HU

Egy kötéltáncos 70 méter magasságban sétált az Eiffel-toronyból kifeszített kötélen át a Szajnán

MO.CO.HU

Háromszor biztosan újraélesztettek, a többire nem emlékszem

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This