19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
betegségcovid-19egészséghimlókoronavírusMAGYARORSZÁGpoliovírussars-cov-2Tudomány

Kiirthatja valaha az emberiség a koronavírust?

Az elmúlt hónapokban egyre több szakértő mondja azt, hogy az emberiségnek meg kell tanulnia együtt élnie a SARS-CoV-2-vel. Egy friss tanulmány alapján ugyanakkor lehet esélyünk a kórokozó teljes kiszorítására – írja az IFLScience.

A kutatók 17 olyan faktort elemeztek, amelyek befolyásolják, hogy mennyire reális a cél elérése. Ilyen többek között a biztonságos és hatékony vakcinák elérhetősége, az immunitás hossza, illetve politikai és gazdasági tényezők, például hogy az adott kormány mennyire hatékonyan kezeli a járványhelyzetet.

Nick Wilson, a Wellingtoni Otagói Egyetem munkatársa és kollégái az egyes faktorokat egy hárompontos rendszerben értékelték, hogy kiderítsék, kiirtható-e az új koronavírus a bolygóról. A csapat definíciója szerint ez azt jelenti, hogy a fertőzések száma világszerte nullára csökkenjen a különböző intézkedések révén. Hasonlót eddig csak a fekete himlőt okozó Poxvirus variolae és a járványos gyermekbénulást előidéző poliovírus két verziója esetében sikerült elérni.

Marjai János / 24.hu

A szakértők a Covid-19 kórokozóját éppen előbbi két vírussal vetették össze, és arra jutottak, hogy a SARS-CoV-2 legyőzése nehezebb lenne, mint a Poxvirus variolaeé, de könnyebb, mint a poliovírusé. Wilsonék értékelésében a himlő kórokozója 2,7; a koronavírus 1,6; a poliovírus pedig 1,5 pontot kapott.

A szakértők szerint bár eredményeik előzetes vizsgálaton alapulnak, úgy tűnik, hogy a Covid-19 kiszorítása lehetséges.

Persze a lehetőség önmagában nem jelenti azt, hogy tényleg sikerrel is jár majd az emberiség. A himlőhöz és a gyermekbénuláshoz képest a Covid-19 elleni védőoltások például kevésbé elfogadottak, a veszélyes variánsok pedig gyorsabban jelenhetnek meg. További problémát jelent a „vakcinanacionalizmus” és a gyakran a kormányok által is támogatott agresszív tudományellenesség, ami megnehezíti a nemzetközi együttműködést.

The post Kiirthatja valaha az emberiség a koronavírust? first appeared on 24.hu.

Related posts

100 ezer méh költözött egy nő otthonába

MO.CO.HU

Tornagyőzelemmel ünnepelte az olimpiai szereplést a női pólócsapat

MO.CO.HU

Ma kétszáz éve, hogy megszületett Louis Vuitton

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This