14.6 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai egyesült államokbaktériumbetegségburkholderia pseudomalleiegészségfertőzésMAGYARORSZÁGmelioidózisTudomány

Ritka, veszélyes baktérium terjed Amerikában

Négy embert is megfertőzött egy ritka, de igen veszélyes baktérium az Egyesült Államokban – írja a Live Science. A kórokozó trópusi országokban szokott előfordulni, az érintettek közül viszont senki sem utazott külföldre a megbetegedés előtt.

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) szerint a négy esetet március és július között dokumentálták Georgia, Kansas, Texas, illetve Minnesota államban.

A betegek közül kettő meghalt, kettő pedig hosszú kórházi kezelésre szorult.

A melioidózis hátterében a Burkholderia pseudomallei baktérium áll. A kórokozó jellemzően trópusi területeken található meg, a leggyakrabban Délkelet-Ázsiában és Észak-Ausztráliában szokott előfordulni. Az Egyesült Államoknál a kórokozó csak Puerto Ricón és az Amerikai Virgin-szigeteken van jelen természetesen.

SilvaPinto1985 / Getty Images

Amerikában évente nagyjából egy tucat melioidózisos esetet szoktak rögzíteni. A CDC szerint a fertőzést szinte mindig olyanoknál mutatják ki, akik az érintett területeken jártak, éppen ezért a mostani esetek szokatlanok. A genetikai vizsgálatok felfedték, hogy a négy személy esetében nagyon hasonló törzsek okoztak megbetegedést, ez pedig azt sugallja, hogy a kórokozó hasonló forrásból terjedt át az emberekre. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a páciensek importált termékek, például élelem, ital vagy tisztítószerek révén fertőződtek meg.

A Burkholderia pseudomalleinek való kitettség után el kell telnie néhány hétnek, mire az első tünetek jelentkeznek, éppen ezért nem egyszerű a baktérium forrásának megállapítása. A melioidózis különböző panaszokat idézhet elő, a mostani betegeknél köhögéssel, nehézlégzéssel, gyengeséggel, fáradtsággal, hányingerrel, hányással, lázzal és kiütésekkel járt. Két páciensnek volt olyan rizikófaktora, amely növeli a fertőzés kockázatát, a másik kettő személy esetében viszont nem tudni ilyenről. Közülük az egyik egy négyéves kislány volt, akit lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, és aki a baktérium miatt maradandó agykárosodást szenvedett.

The post Ritka, veszélyes baktérium terjed Amerikában first appeared on 24.hu.

Related posts

Megvan a Twitter új vezérigazgatója

MO.CO.HU

Május 28. után várható, hogy az esküvők megtarthatók

MO.CO.HU

Napokon belül döntenek az uniós költségvetésről

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This