7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hullócsillagMAGYARORSZÁGmeteormeteorhullásperseidákperseidák 2021perseidák meteorrajTudományűr

Érdemes sokáig fennmaradni, érkeznek a Perseidák

A Perseidákat minden évben július közepe és augusztus vége között láthatjuk. A meteorraj idézi elő az egyik legszebb és legismertebb meteorhullást, nyáron éjszaka ráadásul kifejezetten kellemes az idő a szabadban, ami alkalmas környezetet teremt a hullócsillagok megfigyelésének.

Meteorhullások akkor alakulnak ki, amikor a Föld áthalad egy olyan törmeléksávon, amelyet egy aszteroida vagy egy üstökös alakít ki. Az atmoszférát elérő szemcsék felhevülnek és elégnek, amit fényjelenség kísér. A Perseidák a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékeiből állnak.

A meteorraj érkezésétől kezdődően észlelhető, a legtöbb hullócsillagot viszont augusztus közepén, a meteorhullás csúcsa alatt láthatjuk.

Idén a csúcs augusztus 11. és 13. közé esik, a megfigyelést 12-én, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án hasonló időpontban folytatni.

A Perseidákét nem véletlenül tartják az egyik leglátványosabb meteorhullásnak. Megfelelő viszonyok között az ember a maximum alatt óránként akár 60 hullócsillagot is láthat, igaz, a fényszennyezés és az égbolt tisztasága nagyban befolyásolja az észlelést. Nagyvárosokban például óránként csak néhány meteort lehet majd megfigyelni.

© Helen Lawson / Getty Images

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de az égbolton bárhol feltűnhetnek, sokszor pedig csoportokban, egymást követően gyorsan jönnek. Szerencsére idén a holdfény nem fogja zavarni az észlelést, és az időjárás is kedvező lehet, a fényszennyezéstől viszont így is érdemes elvonulni. A szemnek nagyjából 20 percre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon a sötéthez, fontos azonban, hogy a megfigyelés alatt még a telefonunkra se nézzünk rá, a fény ugyanis elvakíthatja az embert.

The post Érdemes sokáig fennmaradni, érkeznek a Perseidák first appeared on 24.hu.

Related posts

Az Iszlám Államhoz köthető magyar férfit fogott el a TEK

MO.CO.HU

Eltűnt egy 13 éves rákócziújfalusi lány

MO.CO.HU

Prigozsin rákos lehet, és minden mindegy alapon akart puccsot szervezni

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This