9.8 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
erdőtűzgörögországMAGYARORSZÁGNagyvilág

„Olyan ez, mint az apokalipszis” – rémálomszerű lett a nyár Görögországban

Több mint kétezer embert kellett eddig kimenekíteni Görögország második legnagyobb szigetéről, ahol hétfőn már egy hete tomboltak a több tízezer hektárnyi erdőt elpusztító erdőtüzek. Az Athén közelében található, sűrű fenyőerdőkkel borított Évia szigetéről kompokkal, a parti őrség hajóival, halászhajókkal és magánhajókkal menekítik az embereket, miután a hatóságok több településen is kötelező kilakoltatást rendeltek el.

Olyan ez, mint az apokalipszis, nem tudom másként leírni

– jellemezte a helyzetet a parti őrség egyik helyi vezetője.

A parti őrség egységei péntek este több mint ezer embert menekítettek ki a sziget strandjairól és a partközeli falvakból, és a hétvégén újabb több száz turistát és helyi lakost evakuáltak, köztük 23-at, akik egy strandon rekedtek.

Mint egy horrorfilm, csak ez a való élet

– mondta a Reuters tudósítójának egy Mina néven bemutatkozó, 38 éves terhes nő, amikor a sziget északi részén található Pefki falunál beszállt egy mentőhajónak használt kompba. A települést és környékét hétfőn az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint sűrű, fullasztó füst lepte el, miután az előző nap a tűzoltók a helyiek segítségével megakadályozták, hogy a gyorsan mozgó lángok teljesen felperzseljék a falut.

A szigeten több mint 570 tűzoltó küzd a két fronton pusztító tüzekkel, köztük ukránok, románok és szerbek, akiket 17 tűzoltórepülő és helikopter segít az oltásban. A görög polgári védelem vezetője, Nikosz Hardaliasz kijelentette, hogy „emberfeletti erővel” küzdenek az északon és délen égő lángokkal. A helyzet különösen veszélyes a pilóták számára, akiknek meg kell küzdeniük a rossz látási viszonyokkal, valamint a tüzek által keltett erős szelekkel és turbulenciával is.

A tűzoltók hétfőn két falu megmentésére összpontosítanak. Az ANA görög hírügynökségnek tűzoltók elmondták:

Ha a lángok ott átjutnak, egy sűrű erdőbe jutnak, amit nehéz lesz eloltani.

„Magunkra hagytak minket”

Évia helyettes kormányzójának elmondása szerint legalább 35 ezer hektárnyi terület, rajta több száz ház vált a tűz martalékává a szigeten, és több helyi lakos és tisztségviselő véleményét hangoztatva kijelentette, hogy nem kaptak elég segítséget az államtól a tűzoltásra. Egy menekülő férfi a BBC tudósítójának dühösen azt mondta:

Magunkra hagytak minket. Tudják, hogy előfordulhatnak erdőtüzek, de nem készültek fel rá, az embereknek maguknak kell eloltaniuk a lángokat.

Helyi tisztségviselők annyira kétségbe estek, hogy a televíziókba betelefonálva kértek segítséget, főleg még több tűzoltórepülő és helikopter bevetését a lángok ellen. Egy polgármester azt mondta, „már elment a hangja”, annyiszor kért repülőgépeket, hozzátéve, hogy több falu csak azért menekült meg, mert a fiatalok nem tartották be a kötelező evakuálási parancsot, és távol tartották a lángokat a településektől.

Egy 26 éves nő az AFP-nek kijelentette:

Az állam nincsen sehol. Ha az emberek elmennek, a falvak biztosan le fognak égni.

ANGELOS TZORTZINIS / AFP

Rémálomszerű nyár

Az Európai Unió erdőtüzekkel foglalkozó szervezetének adatai szerint július 29. és augusztus 7. között több mint 56 ezer hektárnyi területen pusztítottak erdőtüzek Görögországban, ahol 2008 és 2020 között átlagosan mindössze 1700 hektárnyi területen égtek tüzek.

A görög polgári védelem vezetője kijelentette, hogy „példanélküli helyzettel állnak” szembe az országban, ahol a július végén és augusztus elején napokon át volt 40 Celsius-fok felett a hőmérséklet, és

a három évtizede nem tapasztalt hőség a szárazsággal együtt tökéletes körülményeket teremtett az erdőtüzeknek.

Szerte az országban egymás után gyulladtak az erdőtüzek, és voltak napok, amikor egyszerre több száz helyen égtek a lángok, köztük Athén közelében, a Parnitha-hegyen, füstbe borítva a görög fővárost. A tűz környékéről a hatóságok több ezer ember evakuálását rendelték el, és bár a több tucat házat és üzletet elpusztító tüzet sikerült visszaszorítani, a hegy lábánál még hétfőn is küzdöttek a lángokkal. Szintén javult a helyzet Krétán és a Peloponnészoszi-félsziget déli részén, de a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy még nincsen vége a veszélynek, és a lángok újra felcsaphatnak.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök „rémálomszerű nyárként” jellemezte a helyzetet, amikor szombaton meglátogatta a fővárosban lévő tűzoltóközpontot. A kormányfő közölte, hogy fő célja lesz segélyeket biztosítani a károsultaknak, és olyan gyorsan megkezdik a helyreállítást, amilyen gyorsan csak lehet.

Micotákisz egyúttal köszönetet mondott a külföldről érkező segítségért: 22 ország küldött tűzoltókat, mentőegységeket, helikoptereket, repülőket és egyéb felszereléseket.

LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Lőporos hordó

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miért alakultak ki ilyen sok helyen erdőtüzek. A kormányfő a klímaváltozást okolta a helyzetért, közölve, hogy a példátlan hőhullám az egész országot egy lőporos hordóvá változtatta. A lángok azután csaptak fel, hogy harminc éve nem látott, egyes helyeken a 45 Celsius-fokot is elérő hőség volt napokon keresztül az országban. Micotákisz kijelentette:

Ha van még valaki, aki kételkedik a klímaváltozásban, annak azt tanácsolom, hogy jöjjön ide, és nézze meg.

A rendőrség vasárnap ugyanakkor bejelentette, hogy nyomozásokat indítottak a tűz okainak kivizsgálására, miután többnél is felmerült a gyanú, hogy szándékos gyújtogatások állhatnak a háttérben. Egy rendőrségi szóvivő elmondta, hogy eddig tíz embert, köztük egy 71 éves férfit vettek őrizetbe gyújtogatás miatt, és további kilencet kérdeztek ki. Emellett több mint ötszáz rendőrt vezényeltek ki megfigyelésre azokra a területekre, ahol sikerült eloltani a lángokat.

A tüzeknek eddig két halálos áldozata volt: egy 38 éves önkéntes tűzoltó, akit egy ledőlt villanyoszlop ölt meg, valamint az athéni ipari és kereskedelmi kamara elnöke, akit eszméletlen állapotban találtak meg a gyárában, és kórházba szállítása után halt meg. Emellett a hatóságok közlése szerint két önkéntes tűzoltó került kritikus állapotban kórházba, és 18 további ember sérült meg.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a tüzek mekkora anyagi kárt okoztak, a hatóságok ugyanis csak most kezdik el ennek felmérését.

The post „Olyan ez, mint az apokalipszis” – rémálomszerű lett a nyár Görögországban first appeared on 24.hu.

Related posts

Ambrus Attila kikéri magának a celeb elnevezést

MOCOHU

Koronavírus-ruletté válhat a férfi kézilabda-világbajnokság

MOCOHU

Pogány Judit a járvány végéig nem lép színpadra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This