10.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
belföldi turizmusforgalomGazdaságkshMAGYARORSZÁGszálláshelyekturizmus

Tavalyhoz képest nagyot ment a turizmus idén júniusban, de még vastagon mínuszos a mérleg

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatásának tudja be a statisztikai hivatal, hogy a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt. Azonban így is 33 százalékkal elmaradt a belföldi forgalom a járvány kitörése előtti év, azaz 2019 júniusához képest.

Júniusban az előző júniushoz képest 42 százalékkal emelkedett a belföldi vendégek száma, így elérte a 444 ezret, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 1107 ezret. Az éjszakák 66 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés több mint másfélszeres volt. A panziókban 18, a kempingekben 27 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év júniusi forgalom majdnem kétszerese jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt, ahol a belföldi vendégéjszakák harmadát regisztrálták.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva azonban 85 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel volt magasabb. A szálláshelyekre érkezett 84 ezer vendég 222 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma közel két és félszeresére bővült 2020 júniusához képest. A növekedés Budapest esetében volt a legnagyobb (több mint hatszoros).

Ennek ellenére január-júniusban a kereskedelmi szálláshelyek 48 százalékkal kevesebb, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 30, a külföldiek 73 százalékkal kevesebb (2,1 millió, illetve 631 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, akiknek az összes bruttó árbevétele folyó áron 48 százalékkal csökkent, és 53 milliárd forintot tett ki.

Júniusban 2296 kereskedelmi szálláshely, köztük 756 szálloda és 878 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 83 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. Az MTI közleményében az is szerepel, hogy a SZÉP-kártya költések értéke júniusban meghaladta a 4 milliárd forintot, január-júniusban pedig 6,6 milliárd forint volt.

Kiemelt kép: Badacsony, turistákat tájékoztató táblák. 

The post Tavalyhoz képest nagyot ment a turizmus idén júniusban, de még vastagon mínuszos a mérleg first appeared on 24.hu.

Related posts

Mihalik Enikő: A szülés utáni depresszió is arcon csapott

MOCOHU

„Sokan úgy gondolják, ez egy webshop, ahol szabadon lehet válogatni az oltóanyagok közül”

MOCOHU

Magyar lányok képeit lopják az instagramos csalók

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This