18.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
KözéletlehallgatásMAGYARORSZÁGnaihnemzeti adatvédelmi és információszabadság hatóságpegasuspegasus kémbotránypegasus kémprogram

Az adatvédelmi hatóság vizsgálatot indított a Pegasus-üggyel kapcsolatban

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból vizsgálatot indított a Pegasus-kémbotránnyal kapcsolatban – közölték csütörtökön este. Az eljárás a sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben indult, amelyek szerint egy nemzetközi oknyomozás révén kiderült, hogy számos országban telepítették meghatározott célszemélyek telefonjára az izraeli NSO által kifejlesztett kémprogramot, a Pegasust.

A NAIH az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 51/A. § (1) bekezdése alapján indította el a vizsgálatot és az üggyel kapcsolatban az eljárás végéig egyéb információt nem fognak közölni.

A Magyar Hang július 20-án írt arról, hogy mivel Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke éppen a nyári szabadságát tölti, hiába érkezett több beadvány is a Pegasusszal kapcsolatban, csak augusztus 3-án fog dönteni egy esetleges vizsgálat megindításáról. A vizsgálat lefolytatására 60 napja van a NAIH-nak, míg ha hatósági eljárás indul, arra 150 napja. Utóbbi határideje egyszer 150 nappal meghosszabbítható.

Magyarországon a Pegasus célszemélyei között újságírók, ügyvédek, Gödöllő polgármestere, valamint a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is ott volt.

The post Az adatvédelmi hatóság vizsgálatot indított a Pegasus-üggyel kapcsolatban first appeared on 24.hu.

Related posts

Emberéletekben fizetjük meg az árát a tudomány iránti bizalom hiányának

MO.CO.HU

Nem teljesen világos, hogy Lady Gaga miért pózol asztalra emelt lábbal

MO.CO.HU

Egy órán át kellett fejre tett kezekkel ülniük egy repülő utasainak, azóta sem tudják, miért

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This