19.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
atlanti-óceánéghajlatgolf-áramlatgrönlandklímaváltozásMAGYARORSZÁGNagyvilágóceán

Az összeomlás küszöbén a Golf-áramlat, bedőlhet a teljes éghajlatunk

Az emberi tohonyaság és a kényelemhez való ragaszkodás miatt hiába kongatják lassan évtizedek óta a tudósok a vészharangot, az emberiség teljes gázzal hajt a végpusztulásba. A globális éghajlatváltozás valódi probléma, sőt sok jelenlegi globális probléma ősatyja (mint a magyar kormány által centrumba emelt migrációé), és ha ezt nem oldjuk meg hamarjában, nagy baj lesz. Most egy nagyon komoly tünet miatt figyelmeztettek klímakutatók:

akár évtizedeken belül leállhat a karibi térségből Európa partjaihoz meleg tengervizet szállító Golf-áramlat.

A Guardian cikke szerint már így is az utóbbi 1600 év leglassabb tempójában viszi a vizet a Golf, de most már közel került ahhoz, hogy teljesen leálljon. Globális katasztrófát okozna egy ilyen esemény, emberek milliárdjainak életadó esője kerülne veszélybe Indiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában, Európában pont lehűlne a hőmérséklet és még pusztítóbb viharok kerekednének, Észak-Amerika keleti partjainál pedig megnőne a tengerszint. Még az amazonasi esőerdőkre és az antarktiszi jégpáncélra is hatással lenne a Golf összeomlása. Amint látni, mindez a mezőgazdaságot is tönkretenné.

Hogy ez pontosan mikor következhet be? A tudósok szerint akár egy évtizeden belül, de lehet, hogy még pár évszázadot kibír a Golf-áramlat. Magyarul akár a mi életünkben eljöhet egy globális apokalipszis. Niklas Boers, a német Potsdami Klímahatás-kutató Intézet kutatója állítja, már láthatók az áramlat destabilizációjának jelei. Boers ijesztőnek tartja ezt, szerinte egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a Golf bevégezze pályafutását.

A globális éghajlatváltozás relatíve lassú folyamat, bár pusztító események sorát is okozza (mint a hatalmas erdőtüzek, pusztító ciklonok, tornádók, aszályok, árvizek stb.). De eljöhetnek olyan gyors és radikális fordulópontok, amiknél már visszafordíthatatlanná válnak egyes folyamatok. Az amazonasi esőerdő a felperzselés miatt már több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel, közel a grönlandi jégtakaró jelentős részének hirtelen elolvadása és a szibériai tundra felolvadásával egyre több üvegházgáz, metán jut a légkörbe. Ezek is ilyen fordulópontok.

A Golf-áramlatot részben az hajtja, ahogy a meleg déltengeri vizek északnak haladnak, majd a Jeges-tengerben lesüllyednek a mélybe. Ezt pont a grönlandi jégtakaró olvadása torpedózza meg, hisz annyi édesvíz folyik róla a tengerbe, hogy azzal lassítja a meleg áramlat északra törekvését. Ugyan a Golf-áramlat esetén megfigyeltek az elmúlt másfél évszázadban gyors folyású és lassabb folyású időszakokat, ami most történik, az még így sem normális. A Golf nagyon instabil, Boers hasonlatával olyan, mint egy két lábán hintáztatott szék. Sokan játszottunk már székhintáztatással, ha az ember egy ponton túllendül hátrafelé, óriásit tud esni.

The post Az összeomlás küszöbén a Golf-áramlat, bedőlhet a teljes éghajlatunk first appeared on 24.hu.

Related posts

Bármibe fog, érdemes figyelni rá – és valamiért a hollywoodi celebnők is megőrülnek érte

MO.CO.HU

Hivatalos lett a Bud Spencer park és a Szabad Hongkong út Budapesten

MO.CO.HU

Országos sztrájkot hirdetett október 5-re a PDSZ

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This