10.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
áfaharmadik országMAGYARORSZÁGNagyvilágnavpostavámvámkezelés

Megduplázódhat az áfa az olcsó kínai csomagra – hónapokba telik, mire visszatéríti a NAV

Dőlnek az olvasói levelek a július elsejétől érvényes új áfafizetési és vámkezelési szabályokkal kapcsolatban. Júliustól a harmadik országokból (például Kínából, az Egyesült Királyságból, az USA-ból) rendelt legolcsóbb termékekre is áfát kell fizetni, valamint vámkezelés is szükséges, vám viszont továbbra sem terheli a 150 euró alatti összegű termékeket.

A vámkezelést díj ellenében alapból elvégzi a posta, gond viszont, hogy továbbra sem mindenki kap értesítést tőlük, így lecsúszik az olcsóbb online fizetésről. Akadt, aki ugyan kapott sms-t, de a hozzáférési kód, amivel el lehetett volna indítani az online fizetést, nem szerepelt az üzenetben. A legtöbb panasz azonban amiatt érkezett, hogy nem annyi az áfa, amennyit olvasóink számoltak a vételár alapján. Volt olyan is, akinek kétszer kellett áfát fizetnie.

Így lett több mint duplája az áfa

Béla az Aliexpressen keresztül rendelt Kínából 5506 forintért terméket, a szállítási díj nulla volt. Mivel az Alinak van IOSS-regisztrációja, már a rendeléskor felszámították neki a termékre az áfát is, 1486 forintot – ezt Béla már akkor kifizette. Amikor megjött a postától az értesítés, hogy vámkezelés alá került a csomag, legnagyobb meglepetésére ott azt jelezték, hogy nem csak a vámkezelési díjat kell megfizetnie, hanem még áfát is, 1888 forintot. Nem értette, miért kell ismét áfát fizetnie, ráadásul többet, mint amennyi a termék ára alapján lenne a 27 százalékos adó. A számok alapján az történhetett, hogy a NAV a termék már bruttó árára számolta fel még egyszer az áfát, így összességében 61 százalék adót kellett lerónia Bélának.

Válaszul a posta azt írta neki, hogy a webáruházak az előre küldött elektronikus adatokkal továbbítják nekik a küldeményhez tartozó úgynevezett IOSS-azonosítót, és ezzel együtt nyújtják be a NAV-hoz a küldemény vámáru-nyilatkozatát. (Az IOSS a webáruház vagy a képviselője azonosítója.)

Kovács Tamás / MTI A csomagküldeményeket rendezik a Magyar Posta ferencvárosi csomaglogisztikai üzemében 2020. november 27-én.

Az IOSS-azonosítókat egy központi uniós IT-rendszer tartja nyilván, és a benyújtott vámáru-nyilatkozaton feltüntetett IOSS-azonosítót a NAV váminformatikai rendszere ezzel a nyilvántartással veti össze – tudtuk meg. Az IOSS-azonosítót akkor utasítja el a NAV, ha az érvényes azonosító nem szerepel az informatikai nyilvántartásban. Hogy ez miként fordulhat elő (például egy olyan jelentős webpiaci szereplőnél, mint az Aliexpress), vagy milyen gyakori, arra nem tértek ki.

A duplán befizetett áfát egyébként vissza lehet igényelni a NAV-tól – az adóhatóság válasza alapján a visszafizetésről szóló határozatot a kérelem elfogadását követő 120. napig hozzák meg.

Bekavarhat az áfánál az ingyenes szállítás

Olvasóink azt is panaszolták, hogy nem stimmelt nekik a termék értéke alapján a NAV által felszámított áfa összege – hol kicsit több lett, hol kicsivel kevesebb, mint amennyit ők számoltak a számla, a vásárlás napján érvényes árfolyam alapján. Csakhogy – mint a NAV-tól megtudtuk – nem így kell számolni.

Az áfaalapba beleszámít a termék ára, plusz például a szállítási költség is. Forintosítani pedig a vámkezelést megelőző hónap utolsó előtti szerdáján közzétett MNB-árfolyam alapján kell. Azaz a júliusban vámkezelt termékeknél a június 23-i MNB-s árfolyammal kell számolni, ami az eurónál 349,28, a dollárnál 292,7 forint volt. A postai tájékoztatóban ajánlott „vám árfolyam” kereséssel elérhető felületen is ugyanez a két árfolyam szerepelt júliusra.

Egy találomra kiválasztott olvasónál 8,24 amerikai dollár volt a termék, a szállítási költség nulla, így a forintosított érték kerekítve 2412. A csomag értéke alapján a postai díjszabás szerint 799 forint volt az utánvétes vámkezelési díj. Összesen 1685 forintot kért a postás, vagyis a maradék 886 forint lehetett az áfa. A 2412 forint áfája azonban 651 forint.

Az összegszerű eltérésekkel kapcsolatban az adóhatóság annyit reagált, hogy azokat vélhetően nem az árfolyam, hanem a helytelenül megállapított áfaalap okozhatja. A postai tájékoztatóban bukkantunk rá, mire utalhatott a NAV – az áfaalapnál bekavarhat az ingyenes szállítás. Adózás szempontjából ugyanis teljesen mindegy, hogy a vásárló fizette-e meg a szállítás díját, vagy a webshop ezt átvállalta, az összeg szerepelni fog az átküldött adatokban, vagyis meg kell rá fizetni az áfát.

Az egész áfaszámítás egyébként automatikusan megy, lecsippantják a küldemény vonalkódját, az informatikai rendszer beazonosítja az adatokat, köztük  a termék árát és a szállítási díjat, amiből a szoftver kiszámolja az áfát.

The post Megduplázódhat az áfa az olcsó kínai csomagra – hónapokba telik, mire visszatéríti a NAV first appeared on 24.hu.

Related posts

Megrohamozták a benzinkutakat Romániában, mert elszálltak üzemanyagárak

MOCOHU

Peszkov azt mondta, nem tud róla, hogy Navalnij szabadult volna

MOCOHU

Csökkent az fertőzöttek száma Magyarország szomszédjainál

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This