14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hosztnévictinfokommunikációinvitechip-címMAGYARORSZÁGoperációs rendszerÜzleti tippek

Kisokos az operációs rendszertől a hosztnévig

Operációs rendszerek

Az angolul operating system (OS) egy olyan alapprogram, amely közvetlenül kezeli a számítógép hardverét, valamint egységes környezetet biztosít a készüléken futtatandó alkalmazásoknak.

A személyi számítógépek (PC-k) és az okostelefonok világában jelenleg a Windows, a macOS/iOS és az Android számít a legelterjedtebb operációs rendszer. A szerverek területén a Windows Server és a különböző Linux disztribúciók a dominánsak, valamint egyre kisebb mértékben a különböző Unix-ok.

Az „oprendszer” telepítése és beüzemelése után lehetővé válik, hogy felhasználói felületen kommunikáljunk az adott géppel, kapcsolódjunk az internetre, illetve különféle alkalmazásokat telepítsünk és használjunk. Egy PC esetében ilyen lehet egy irodai szoftvercsomag vagy a játékok telepítése, míg a szerverek esetében például egy teljes céget kiszolgáló fájlszerver is idesorolható.

IP-cím

Az Internet Protocol cím olyan egyedi hálózati azonosító, amelyet az internetprotokoll segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak.

Az internet létrehozásához szükség volt egy egységes kommunikációs szabványra, ezt a szerepet tölti be az IP, amely a komputerek közötti adatcsere szabályait rögzíti. Az internetcímzési rendszer egyik legfontosabb alapköve, hogy minden világhálóra kapcsolódó eszköznek egy egyedi azonosító számot kell kapnia.

A protokoll 4-es változata, az IPv4 mintegy 4,3 milliárd cím kiosztására volt képes. Ez a mennyiség azonban már a 2010-es évek első felében kezdett vészesen kevésnek bizonyulni. Az újgenerációs hálózati protokoll, az IPv6 nagyságrendileg több IP-címet tud kezelni, mint elődei, amit jól érzékeltet, hogy a Föld minden négyzetméterére jut belőle több mint 2000 darab. A google.com például ezt használja: 2a00:1450:400d:806::200e.

Hosztnév

Az állomásnév (angolul hostname) egy olyan, a felhasználók számára jól olvasható név, amely egy hálózati címet azonosít az elektronikus kommunikáció valamely formája során. A szabvány szerint tartalmazhat betűt, számot, pontot és kötőjelet, de például aláhúzást és szóközt nem. Az Invitechnél jó példa erre az ügyfélportál címe is: ugyfelportal.invitech.hu.

A hosztnév tehát nem más, mint egy számítógép-hálózatra csatlakozó eszközhöz – a hosthoz, azaz a gazdagéphez vagy állomáshoz – rendelt címke, amely azonosítja a készüléket.

Az állomásnevek elvét több különböző rendszer is használja, de nem pontosan ugyanúgy. Ezért például a Network Information Service (NIS), a Domain Name System (DNS) és a Server Message Block (SMB) esetében a hostname tételes definíciója némileg eltérhet. Leggyakrabban az internet vonatkozásában és a DNS-rendszerben lehet találkozni vele.

Mit jelent a hitelesítés, az autentikáció, az autorizáció és az SSID? Ezekről is olvashat az Invitech blogján.

The post Kisokos az operációs rendszertől a hosztnévig first appeared on 24.hu.

Related posts

Milliók látták már a biztonsági kamera furcsa felvételét egy ketrecbe zárt kutyáról

MOCOHU

Marad az enyhe időjárás, de estére megérkeznek a mínuszok

MOCOHU

Az államnak is be kell avatkoznia, hogy elkerüljük a kritikus mértékű informatikushiányt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This