5.9 C
Budapest
April 25, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágkakaduMAGYARORSZÁGtermészetTudományzöldövezet

Az ausztrál kakaduk rájöttek, hogyan nyithatják fel a kukákat

Egy friss tanulmány alapján egymást tanítják a kukákban való búvárkodásra a sárgabóbitás kakaduk Ausztráliában – írja az MTI. Richard Major ornitológus Sydneyben figyelte meg, ahogy a madarak nyitogatják a szemeteseket. A szakértő kollégáival egy 2018-as vizsgálat során, a lakosságot kikérdezve arra jutott, hogy az állatok Sydney három külvárosi részén is alkalmazzák a szokatlan technikát.

2019 végére már 44 külvárosi területen fosztogatták a szemeteseket.

Major szerint a viselkedés igen gyorsan terjed. A kutatók úgy gondolják, hogy a madarak a tapasztaltabb egyedektől tanulják el a trükköt.

2019 nyarán a csapat a városi szemétgyűjtés napjain vizsgálta a kakadukat. A megfigyelések alapján nem mindegyik madár tudta kinyitni a kukák fedelét, de a szakértőnek mintegy 160 alkalommal így is sikerült megörökítenie a viselkedést.

A felvételek elemzése után arra jutottak, hogy többnyire a nőstényeknél nagyobb hímek jártak sikerrel, a sikeres példányok pedig jellemzően dominánsak voltak. „Ez arra utal, hogy minél több a társas kapcsolatod, annál több lehetőséged van a megfigyelésre és az új viselkedési módok eltanulására, majd terjesztésére is” – mondta Barbara Klump, a Max Planck Intézet munkatársa.

A kakaduk különösen társas madarak, amelyek mindig kisebb csoportokban táplálkoznak, nagyobb csoportokban éjszakáznak és nagyon ritkán láthatóak Sydneyben magányosan. Miközben sok élőlény egyedszáma csökkent az ausztrál városok terjedése miatt, a merész madarak száma általában gyarapodik.

A kakadukat is magába foglaló papagájalakúak a legintelligensebb madarak közé tartoznak. Bár agyuk csupán diónyi méretű, előagyuk neuronokkal sűrűn átszőtt, így számos kognitív képességük az emberszabásúakéhoz hasonlatos.

The post Az ausztrál kakaduk rájöttek, hogyan nyithatják fel a kukákat first appeared on 24.hu.

Related posts

Puskás Peti a görög erdőtűzről: Ébredj fel, emberiség!

MOCOHU

A kínai elnöknek nem maradt ideje Ferenc pápára

MOCOHU

Lil Uzi Vert csak most tudta meg a születési anyakönyvi kivonatából, hogy egy évvel fiatalabb

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This