12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbudapestbudapest pridefelvonulásmadách térMAGYARORSZÁGmelegfelvonuláspride

Hamarosan indul a Budapest Pride idei felvonulása

Három óra körül már javában gyülekeztek a budapesti Madách tér és a Károly körút környékén a beszédek ugyan elkezdődtek, de a gyenge hangosítás miatt a Károly körúton alig hallani valamit. A Madách tér boltíve alatt időről taps és ujjongás hallatszik. Helyszíni tudósítóink a tömegben máris kiszúrták az első ellenzéki politikust, Donáth Anna momentumos Európai parlamenti képviselőt, aki egy “Mi is magyarok vagyunk” feliratú transparenst tartott a kezében, de felbukkant a tömegben az ismert baloldali aktivista, Gyulyás Márton is. A Madách téren gyülekező tömegben nagy számmal vannak gyermekes családok is, de elég sok hatvan év fölötti résztvevőt is látni.

A 2021-es Budapest Pride-ot feszült várakozás és figyelem előzte meg, ennek egyik oka, hogy tavaly a szervezők a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak lefújni a programot, amely sorban a huszonötödik lett volna.

A feszült várakozás másik oka, hogy néhány héttel ezelőtt hatályba lépett a kormányzati kommunikáció által gyermekvédelmi törvénynek nevezett homofób és transzfób törvénymódosítási csomag, amely a pedofil bűncselekmények elkövetőit lényegében összemossa a szexuális kisebbségekkel. Orbán Viktor miniszterelnök ezen kívül öt kérdéses népszavazást is bejelentett a héten, amely a már hatályba lépett törvénnyel összefüggésben kérné ki az állampolgárok véleményét.

A felvonulást szervezők által kiadott közlemény szerint a menet ismét kordonoktól mentesen halad. Az útvonal:

Madách tér – Astoria – Kálvin tér – Fővám tér – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Tabán.

A szervezők azt javasolták a felvonuláson résztvevőknek, hogy a Madách teret az 1-es, illetve 2-es metróval a Deák Ferenc tér, illetve az Astoria felől közelítsék meg. Azoknak, akik a Nyugati tér vagy az Oktogon felől érkeznek a rendezvényre, azt tanácsolták, hogy szálljanak inkább a földalattira. A résztvevőktől azt is kérték, hogy a menet indulása előtt kerüljék el az Erzsébet híd környékét és az Andrássy, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utat.

Marjai János / 24.hu

A Budapesti Rendőrfőkapitányság pénteken a police.hu oldalon kiadott közleménye szerint egy átlagos nyári hétvégéhez képest szokatlanul sok rendezvényt jelentettek be a Pride-felvonulás tervezett vagy máskor szokásosan használt útvonala körül. Mint ismert, a rendőrség májusban visszavonta korábbi határozatát, amelyben az idei felvonulást az Andrássy út – Madách tér – Tabán útvonalonra engedélyezte. A megismételt eljárásban kompromisszumos javaslatot tettek a szervezőknek azzal, hogy a vonulást inkább a Madách tér –Tabán útvonalon tartsák meg, mivel az Andrássy utat a Mi Hazánk Mozgalom bírósági döntés szerint már előbb lefoglalta. Az Andrássy és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán délután három körülre markonyi csoport jött össze, ők feltehetően a „Hetero Pride Budapest” nevű megmozduláshoz tartoznak.

Vincze Miklós / 24.hu

A tavaly bejegyzett European Patriots Unite Egyesület nevű szervezet, amelynek elnökségi tagjai között felbukkant az egykor jobbikos Gaudi-Nagy Tamás neve is, a héten ugyancsak közleményben jelentette be, hogy

A normalitás és gyermekeink védelmében

címmel demonstrációt hirdet szombaton kettő órára a Bajcsy Zsilinszky-Andrássy út kereszteződéséhez.

A Pride-felvonulás hivatalos programja délután három órakor kezdődik, zenével és beszédekkel. A Madách téren várhatóan Csikós Ádám, a Budapest Pride szervezője, és Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI Frakcióközi Csoportjának társelnöke szólal fel. A felvonulás a tervek szerint délután öt körül érkezik a Tabánhoz, ahol először házigazdaként Lang Györgyi, majd Hegedűs Máté a Budapest Pride szervezője szólal fel.  A program szerint rajtuk kívül beszédet mond még Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője, Hegedűs Emmett, transznemű fiatal, Szél Bernadett országgyűlési képviselő, Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája, valamint Karácsony Gergely főpolgármester is.

Az esemény ideje alatt Budapesten jelentős közlekedési változások és korlátozások várhatók a BKK közlése szerint. A lezárások elsősorban a Deák Ferenc tér – Kiskörút – Szabadság híd – Szent Gellért rakpart – Tabán útvonalat érintik délután egy óra és fél hat között. A BKK a belvárosban közlekedőknek elsősorban az M1-es, M2-es és M4-es metrók, és a megszokottnál sűrűbben közlekedő a 4-es és 6-os villamosok használatát javasolta.

The post Hamarosan indul a Budapest Pride idei felvonulása first appeared on 24.hu.

Related posts

Palkovics azt ígéri, minden megyei jogú várost négysávos úton lehet majd elérni

MOCOHU

Az orosz vakcinát Kínában és Indiában is gyárthatják majd

MOCOHU

Mi történne az emberrel, ha űrruha nélkül kerülne a világűrben?

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This