April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
energiaárakGazdaságMAGYARORSZÁGrezsirezsiharc

Rezsiharc: Ezért kell növekvő energiaárakra számítani

Az utóbbi időben egyre több beszélgetésben kerül szóba, hogy mi történik az árampiacon, mitől robbantak fel az árak, milyen folyamatok húzódnak meg a megállíthatatlannak látszó áremelkedés mögött, és ez milyen hatással lesz a hazai fogyasztókra – írja a Budapesti Corvinus Egyem REKK kutató főmunkatársa, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke, Felsmann Balázs a G7-en. A szakértő alaposan végigveszi az okokat, így a tényezőárak növekedését, a gázpiaci árnövekedést, az energiaárakba szintén beépülő szén-, gáz- és szén-dioxid-kvótaárak emelkedését. Meállapítja azt is, hogy az egész Európát érintő energiár-emelkedést Magyarország nem tudja megállítani a határokon.

Némi mozgásteret jelenthet, hogy van valamennyi hazai kitermelésű földgázunk, lignitünk, van nukleáris erőművünk és növekvő számban naperőműveink, amik csökkenthetik a közvetlen függést a rövid távú nagykereskedelmi piaci hatásoktól. A probléma azonban ott van a szakértő szerint, hogy mivel mindenképpen fenn akarják tartani a „rezsicsökkentés vívmányait, ez mostanra teljesen felemésztette a hazai mozgásteret. Az „olcsó” paksi áram már régóta az egyetemes szolgáltatás alacsony árainak biztosítéka, az erőmű messze a jelenlegi piaci árak alatt értékesíti az általa termelt áramot, hogy ezáltal fenntartható legyen a hazai háztartási áramárak alacsony szintje. Hasonló a helyzet a hazai kitermelésű földgázzal, amit alacsonyan tartott mesterséges áron vesznek figyelembe a lakossági gázárak meghatározásánál. Az energiahivatal legutóbbi jelentése alapján

  • a hazai lakossági áramár átlagosan 10,44 eurócent/kilowattóra, a gázár 2,8 eurócent/kilowattóra, ami továbbra is a legalacsonyabb az összes vizsgált európai uniós ország közül. Ez az ár már tartalmazza a hálózati díjakat és a 27 százalékos áfát is. Miközben
  • júniusban az áram tőzsdei átlagára 70 euró/megawattóra volt.

Megállapítja, hogy mivel a lakosság szent tehénként kívül esik az emelkedő költségek megtérítésének lehetőségén – nem hiszi, hogy bárki Magyarországon a választások előtt kevesebb mint egy évvel lakossági energiaáremelést vizionálna –, maradnak a nem lakossági fogyasztók, akiknek viselniük kell a drasztikusan emelkedő költségeket. A vállalati fogyasztók most kezdenek szembesülni vele, hogy jövőre akár 50-60 százalékkal magasabb ajánlati árakat kapnak, mint 2021-re.

De mint írja, lesznek még további árnövelők is. A tényezőárak emelkedése, a szabályozási energiaköltségek, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer és a zöld átmenet finanszírozása mind ugyanabba az irányba, a villamosenergia-árak jelentős növekedése felé mutat. Ezeket a többletköltségeket a minimális fedezettel rendelkező energiakereskedelmi szektor nem fogja tudni magára vállalni, így a szabadpiaci fogyasztók ugrásszerű áremelkedéssel szembesülnek a jövő évi ajánlatokban.

The post Rezsiharc: Ezért kell növekvő energiaárakra számítani first appeared on 24.hu.

Related posts

Liu Shaoang: Úgy keltem fel, hogy tudtam, világbajnok leszek

MOCOHU

Túlméretezett óriás kerülhet a Gellérthegy oldalába

MOCOHU

Rácz Jenő a szülésről: Egy apának kötelessége a szülőszobában lenni, nem választás kérdése

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This