10.9 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belfölddunagateharaszti miklóslehallgatásMAGYARORSZÁGmegfigyelésorbán viktorpegasus kémprogram

„Él a III/III” és Orbáné hatékonyabb Kádárénál – Haraszti Miklós a Pegasusgate-ről

Haraszti Miklós, a demokratikus ellenzék egykori tagja, író, az EBESZ volt sajtószabadság felelőse a Népszavának azt mondja, ténynek és mérföldkőnek tartja, hogy az izraeli kémszoftvert az Orbán-kormány bevetette. Ezért írta Facebook-oldalán, hogy „él a III/III”, és újra „zakatol a zsarolás és a beszervezés nagyüzeme is”.

Az egykori liberális politikus szerint a Kádár-korban ellenzékiként volt még valamennyi esély a rendőrség elől bujkálni, a teljes megfigyelés lehetetlen volt.

Ma digitális korszakban élünk, minden adat digitálisan hozzáférhető – és hozzá is férnek. (…) A fideszes kormány – a nemzeti retorika ellenére – a saját társadalma ellen használja a titkosszolgálatokat.

Felidézi, a Dunagate idején a Belügyminisztériumnál ketten szónokoltak: ő és Orbán Viktor, aki akkor még

megengedhetetlennek tartotta a politikai megfigyeléseket. Később aztán egyik Orbán-kormány sem hagyta ki a lehetőséget – beleértve az 1998-2002 közötti legelsőt is –, hogy a titkosszolgálatokat a maga politikai érdekeinek rendelje alá.

Haraszti Miklós szerint a titkos információk gyűjtésében különleges szerepe van a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, amely a terrorizmus elleni harcra hivatkozva minden magán- és közadatot egyesít.

Ez egy megfigyelőállam, amely, ha nem is olyan »haladóan«, mint Kína, bevallottan ellenőrzi a polgárait, félelemben tartja őket és nem habozik alkalmazni a technikákat. (…) A rendszerváltáskor, a magyar köztársaság történetének kezdetén azt hittük, hogy ilyen soha többé nem fordul elő.

Haraszti Miklós szerint „Orbánék uralma alatt a parlamenti jogok nem érvényesülnek”, így vizsgálóbizottságra sincs esély, a Pegasus- ügyben csak a kormányváltás után lehet az igazságnak érvényt szerezni.

Kapcsolódó
Mi lett a rendszerváltás legnagyobb botrányának két főszereplőjével?

Végvári József titkosszolgálati őrnagy és Lovas Zoltán újságíró történelmi időben találkozott: ők a harminc éve kirobbant Dunagate-botrány főszereplői. Riport arról, honnan jön és hová tart e két ember sorsa.

The post „Él a III/III” és Orbáné hatékonyabb Kádárénál – Haraszti Miklós a Pegasusgate-ről first appeared on 24.hu.

Related posts

Ezrével esnek csapdába védett állatok

MO.CO.HU

Több mint öt centiméternyi hó eshet vasárnap északkeleten

MO.CO.HU

„Beer Miklós hívott, nem bírtam ellenállni”

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This