8.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
GazdaságMAGYARORSZÁGnav online számlaonline számlaszámlázás

Azt feltételezi a NAV, hogy visszaéltek az online számlázórendszerrel

2020 első felében járunk – ekkor történt, hogy egy használt raklapot vásárló cég több szállítótól vette készpénzért teherautó-számra a fából készült elemeket, majd a kapott számlák alapján élni kívánt az áfalevonási jogával.

Csakhogy az adóhatóság ezt megtagadta tőle, mert a számlakiállítók szerint nem ők bocsátották ki a számlákat, sőt, még csak nem is látták azokat. A NAV egy jegyzőkönyvben megállapította, hogy

  • a számlakiállítók egy része nem a céginformációs rendszerben megadott e-mail címéről regisztrált a számlázóprogramra,
  • és feltételezte, hogy valaki(k) regisztrált(ak) a társaságok nevében az online számlázórendszerbe, majd a társaságok nevében a felület alkalmazásával számlákat bocsátott(ak) ki.

Itt jegyezzük meg, hogy 2020 első felében a 100 ezer forint alatti számlákat még nem kellett keresztül futtatni a NAV online számlarendszerén, vagyis ezekről akkoriban nem kellett a számlakiállítás után elektronikusan adatot szolgáltatni az adóhatóságnak. De a számlázóprogramnak a használatát be kellett jelenteni a NAV-hoz.

A kérdés az, valóban regisztrálhattak-e illetéktelenek, állíthattak-e ki más cégek nevében és tudtuk nélkül számlákat. A raklapos cég vezetője Angyal József okleveles adószakértőhöz fordult az ügyével.

Nem muszáj a céginformációs e-mail címmel regisztrálni a számlázásra

Az adószakértő a számlák átvizsgálása után megállapította, hogy azok kétharmadát online állították ki, valamilyen piaci számlázó programmal. A jegyzőkönyvre tett észrevételében többek között leírta, a regisztráció során nem feltétel a céginformációs rendszerbe bejelentett e-mail cím megadása. Ruszin Zsolt adószakértő azt mondta lapunknak, 98 százalékban nem is a céginformációs e-mail címet használják a számlázásnál a cégek. Angyal József hozzátette, nemigen jellemző, hogy maga a tulajdonos, a cégvezető vagy a vállalkozásvezető számlázzon, inkább a könyvelő vagy a kijelölt adminisztrátor végzi a tevékenységet, a saját e-mail címével, de a tulajdonos/cégvezető megbízása alapján.

Ami még érdekes, maga a NAV is azt írta megkeresésünkre, hogy az online számlarendszerbe megadott e-mail cím csak a kommunikációt segíti, nem azonosító adat. Az adózó eldöntheti, hogy milyen elérhetőséget ad meg, a cégnyilvántartásban szereplőt vagy egy másikat – tették hozzá.

Kontrollált a regisztráció

Valóban bármilyen e-mail címről lehet regisztrálni az online számlázórendszerekbe. Ez a számlázás helye. Azonban a regisztrációt visszaigazoló válaszlevél – a visszaélések elkerülése érdekében – a céginformációs rendszerbe bejelentett e-mail címre megy. Így kizárt, hogy az ügyvezető tudta nélkül valakik a társaság nevében regisztráljanak. És ez így volt már 2020-ban is – tette hozzá Angyal József.

Példaként elküldte a Szamlazz.hu regisztráció utáni automatikus leveleit. Az elsőben felhívták a regisztráló figyelmét arra, hogy a regisztrációról tájékoztatják a tényleges tulajdonost. A másik levél pedig a tényleges tulajdonosnak ment, értesítve őt, hogy ki regisztrált a nevében a számlázó szoftverre, egyben lehetőséget adva neki arra, hogy ha nem az engedélyével történt a dolog, akkor megtorpedózza, még mielőtt számlákat állítana ki a regisztráló.

Ezért mondja Angyal József, hogy a tényleges használatra jogosult mindenképpen értesült arról, ha a nevében valaki regisztrált. Ahogy lapunknak fogalmazott,

az valóban feltételezhető, hogy az adózó nevében mások regisztráltak, és számlát állítottak ki, de nem feltételezhető, hogy a társaság törvényes képviselője erről nem tudott.

Ami még érdekes, az adóhatóság lapunknak azt írta, amíg nem minden kiállított számlára vonatkozott az online adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé, a piaci szolgáltatók addig is azonosították a regisztráló számlafelhasználókat, saját megoldásokat használva. Ennek ellenére a konkrét ügyben mégis feltételezte az adóhatóság, hogy illetéktelenek által kiállított kamu számlák alapján próbálta levonni az áfát a raklapvásárló cég.

Ha teljesítés volt, áll az áfalevonási jog

27 cégtől származtak a befogadott számlák, Angyal József azt mondja, közülük 9 tagadta le egyértelműen a számlakiállítást, a többiek vagy nem tettek nyilatkozatot, vagy nem voltak elérhetőek – ez alapján utasította el az összes számlára az áfalevonási jogot a NAV. Az adószakértő fenti érvelését pedig – azaz hogy a tulajdonos tudta nélkül nem lehetett regisztrálni – nem vették figyelembe. Angyal József azt gyanítja, hogy az eladók zsebre tehették a raklapokért kapott összegeket, a számlákat pedig nem állították be a könyvelésbe. Meggyőződése, hogy a számlák kiállításáról tudniuk kellett. Ha így volt, azért tagadhatták le, hogy tudtak a számlákról, mert különben őket vették volna elő adócsalásért, nem pedig a vevőt.

Ruszin Zsolt adószakértő online számlával kapcsolatban még nem találkozott hasonlóval, de 2010-ben papírszámla mellett előfordult a praxisában, hogy a NAV elhitte a számla kiállítójának, hogy nem történt teljesítés, illetve hogy nem ő állította ki a számlát – az adóhatóság ebben az ügyben is megtagadta a számlabefogadótól az áfalevonási jogot. Végül négy év múlva „elengedte” a NAV az ügyet – tette hozzá. Ruszin szerint egyébként teljesen mindegy, ki állította ki a számlát. Az áfatörvény semleges, ha volt teljesítés, akkor a NAV nem hivatkozhat arra, hogy gyanúsnak látja a számlakibocsátás körülményeit. Vagyis ha volt teljesítés, él az áfalevonási jog – fogalmazott. Ezt az Európai Unió Bírósága is kimondta – tette hozzá.

Ha a raklapos a feltételes adóbírságot választotta volna, megúszhatta volna 50 százalékos, 20 millió forintos bírsággal. De mivel állítja, hogy vétlen, ebbe nem akart belemenni, így fellebbeztek. Angyal József számos ügye alapján úgy látja, a NAV azért nem veszi figyelembe a jegyzőkönyvre, elsőfokú határozatra tett észrevételeket, mert az adózók kifárasztására játszik, bízva abban, hogy nem fellebbeznek, hanem inkább kérik a feltételes adóbírságot, és biztosan kifizetik a bírság felét.

A NAV online számlarendszerben kizárt a visszaélés

Idén január elseje óta már minden számlát be kell jelenteni a NAV felé, értékhatártól függetlenül, akkor is, ha a vevő magánszemély. A NAV egyetértett a két adószakértővel, hogy a NAV-online számlarendszerben – vagyis amellett, hogy elektronikusan adatokat kell szolgáltatni a számlákról a NAV felé – teljességgel kizárt, hogy a tulajdonos/képviselő tudta nélkül állítsanak ki számlát. A NAV-online adatszolgáltatás regisztrációjához ugyanis ügyfélkapus vagy cégkapus regisztráció kell, akárcsak ahhoz, hogy valaki belépjen a programba, és számlát állítson ki. Tehát ha számla készül, akkor vagy átadta a hozzáférését a cégvezető, vagy ők maguk állították ki a számlát.

The post Azt feltételezi a NAV, hogy visszaéltek az online számlázórendszerrel first appeared on 24.hu.

Related posts

Az albérletpiacot fehéríti az új magyar applikáció

MOCOHU

Egycsillagos értékelés miatt perlik milliókra az amerikai párt

MOCOHU

Svédország véletlenül rakétát lőtt át Norvégiába

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This