April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
határkőleletMAGYARORSZÁGókorrégészetrómaTudomány

Ritka kőtömböt találtak Rómában

A határkövön lévő felirata alapján a szakemberek úgy vélik, hogy Claudius császár idejéből, Kr.e. 49-ből való a lelet. A mészkőből készült határkő a szent katonai és politikai területet, a pomeriumot – városhatárt – jelölte ki. Június 17-án bukkantak rá Róma történelmi központjában, amikor feltárásokat végeztek az Augustus császár mauzóleuma alatt futó szennyvízcsatorna áttelepítése előtt.

Claudio Parisi Presicce, a Római Régészeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy a határkőnek polgári és szimbolikus jelentősége van: Róma városának alapítása a pomerium kijelölésével kezdődött.

Ez szent földterület volt a városfal mentén, ahol tilos volt mezőgazdálkodást folytatni, építkezni, ott élni, és tilos volt átmenni rajta fegyverrel.

A határkövet akkor fektették le, amikor kiterjesztették a római pomerium területét 49-ben, új városhatárokat jelölve ki. Eddig csupán tíz ilyen követ találtak Rómában, az utolsót száz éve. A követ az Ara Pacis múzeumban fogják kiállítani addig, amíg nem nyílik meg Augustus császár múzeuma.

The post Ritka kőtömböt találtak Rómában first appeared on 24.hu.

Related posts

Feltárták a titkos francia fegyverkísérleteket

MOCOHU

Olaszországban is folytatja a versenyt a Wizz Air az Alitalia leállítása után, de Ukrajnában lépett nagyot

MOCOHU

Nem lesz idén népszámlálás, jövőre halasztották

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This