12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aszályiránMAGYARORSZÁGNagyvilágtüntetésekvízhiny

Vízhiány miatt vonultak tömegek az utcára Iránban

A jelek szerint vízhiány és áramkimaradások miatt kezdődtek tüntetések Iránban. A megmozdulásokban érintett Huzesztán tartomány egyébként reformpárti kormányzója azonban sokáig tagadta a tüntetések tényét is. Kászim Szolejmáni Daskati kormányzó az iráni kormányzati médiának azt mondta,

Néhány ember provokálja a lakosságot, és hamis videókat tett közzé a közösségi médiában.

A kormányzó az Iran International című hírportál szerint az állította, hogy sem Horramsahr sem pedig Szuszangerd városokban nem voltak tiltakozások, a közzétett videók pedig a múltból származnak. Az Iráni Forradalmi Gárdához közel álló Farsz hírügynökség azonban megerősítette a tiltakozások tényét, és közvetlenül meg is említette a két várost, ahol a kormányzó állítása szerint nem történt incidens.

Az olajban gazdag délnyugati tartományban, amely a Perzsa-öböltől északra helyezkedik el, az idei aszályos időjárás kritikus szintre csökkentette az rendelkezésre álló vízmennyiséget, de a helyiek egy része szerint az évtizedek óta tartó rossz vízgazdálkodás vezetett el a jelenlegi helyzethez. A hírek szerint csütörtök este a tartomány több városában emberek tömege vonult az utcára vizet követelve. Hírek szerint a demondsációkon rendszerellenes jelszavak is elhangoztak.

Az iráni igazságszolgáltatás frissen kinevezett vezetője, Gholamhosszein Mohszeni Edzsei főbíró, a sajtónak azt mondta, péntek reggel Huzesztánba küldték az ügyészség és az energiaügyi minisztérium képviselőit, akik felmérik a szükséges teendőket. A főbíró mindössze néhány hete tölti ne ezt a tisztséget, előtte ugyanis az ország frissen megválasztott elnöke, Ebrahim Raiszi volt az iráni igazságszolgáltatás vezetője.

A csütörtök esti huzesztáni gyűlések fő oka a vízhiány okozta válság, amely több helyen áramkimaradásokat is előidézett.

A BBC perzsa nyelvű kiadása azt írja, a probléma az elmúlt hetekben a rendkívül forró nyár és az aszály miatt soha nem látott nyomás alá helyezte a vidéki, legfőképpen gazdálkodó lakosságot, akik felemelték a hangjukat a vízkészletek helytelen kezelése ellen. Ezen a videón, amit a BBC perzsa nyelvű kiadása is közzétett, fiatalemberek láthatók, akik égő gumiabroncsokkal zárnak le egy utat:

View this post on Instagram

A post shared by Parham Ghobadi | پرهام قبادی (@bbcparham)

Július 7-én, számos állattartó és mezőgazdasági termelő gyűlt össze az iszfaháni kormányzóság előtt, ahol demonstratív módon leölték a szarvasmarháikat, számolt be szintén a BBC perzsa kiadása. Az elmúlt hetekben Iszfahán mellett Irán nagyobb városaiban, Yazdban, Sizázban és az új államelnök szülővárosában, Mashadban is utcára vonultak a gazdálkodók.

The post Vízhiány miatt vonultak tömegek az utcára Iránban first appeared on 24.hu.

Related posts

Négy válás, egy lefújt eljegyzés és jó pár szakítás – Jennifer Lopez és Ben Affleck kapcsolatai a Bennifer után

MOCOHU

Republikon: A Momentumban szavazói között a legnagyobb a fiatalok és a diplomások aránya

MOCOHU

Egy betegség, aminek az ülőmunkát végzők fokozottan ki vannak téve

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This