8.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbudapestcéldátumgreenpeacekarácsony gergelykörnyezetvédelemközlekedésMAGYARORSZÁG

Karácsony: Még az idén meglesz a céldátum, meddig maradnak a dízeles autók Budapesten

Negyvenötezer aláírást gyűjtött össze a Greenpeace a régi dízelautók Budapestről való kitiltása érdekében, és az íveket át is adta pénteken Karácsony Gergely főpolgármesternek – írta meg a 444.hu.

A Greenpeace még 2019 januárjában indított petíciót, amelyben azt kérték a fővárosi vezetéstől, hogy, 2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és mihamarabb hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét. A szervezet a petícióban emellett azt is kérte, hogy a főváros fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését.

A globális környezetvédelmi szervezet legalább azt szeretné elérni most a főváros vezetésénél, hogy ütemtervben állapodjanak meg a környezetszennyező járművek kitiltását illetően.

„Azért kellene egy ütemterv már nagyon régóta, mert a 2020-as adatokból is az derült ki, hogy ész nélkül veszik a magyarok a nyugat-európai városokból kitiltott légszennyező járműveket. Az EURO 1-2-3 besorolású járművek már szinte mindegyik nyugat-európai városból ki vannak tiltva, de például Stuttgartba EURO 5-sel sem lehet behajtani” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A lap megkereste Karácsony Gergelyt is, aki azt mondta: a 2030-as céldátum egyre gyakoribb Európában.

Az én választási programomban szerepelt egyébként az alacsony kibocsátású zónák kijelölése, amelyet továbbra is tartok, vannak olyan városrészek, ahol nem tudunk egyszerűen mást tenni, és ezekhez is kell egy céldátum. A közgyűlés elé fog kerülni a dátum meghatározása még az idei évben

– felelt a főpolgármester a lap kérdésére.

The post Karácsony: Még az idén meglesz a céldátum, meddig maradnak a dízeles autók Budapesten first appeared on 24.hu.

Related posts

Ariana Grande most először posztolt fotót férjéről az esküvőjük óta

MOCOHU

A jó ügyekben is számíthatunk a multi élelmiszerláncokra

MOCOHU

Halálos lakástűz volt Nagyatádnál

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This