12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbitcoinfővárosi törvényszékletöltendő szabadságvesztésMAGYARORSZÁGrablás

Bitcoint akart eladni, helyette megütötték és kirabolták

A Fővárosi Törvényszék (FT) meghozta elsőfokú ítéletét egy jelentős értékre, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás, valamint testi sértés kísérlete és kábítószer birtoklás miatt indult büntetőügyben. Mindhárom vádlottat letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra ítélte az FT – közölték szerdán.

Az ítéleti tényállás szerint az I. rendű vádlott 2017 novemberében 1,92 millió forint értékben bitcoint adott el a sértettnek, aki később jelezte, hogy szeretne még tőle bitcoint vásárolni. Az I. rendű vádlott elhatározta, hogy akár erőszakkal is, de elveszi a sértett értékeit, tervébe bevonta a II. és III. rendű vádlottakat is.

A sértett és az I. rendű vádlott az eladás nyélbe ütése érdekében a vádlott lakására tartott, ahová – az I. rendű vádlott értesítése alapján – a II. és III. rendű vádlott is megérkezett. A III. rendű terhelt az utcán várakozott, míg a II. rendű a lépcsőházban várta a sértettet és az I. rendű vádlottat. Amikor azok megérkeztek, az arcát kapucnival takaró II. terhelt előugrott rejtekéből és több alkalommal ököllel megütötte a sértett fejét, valamint megpróbálta elvenni a nála lévő pénzzel teli táskát. A sértett azonban nem eresztette el a táskáját, ezért a II. rendű vádlott egy késsel megfenyegette őt, hogy leszúrja, ha nem adja azt oda neki. A sértett erre a táskát elengedte, amellyel a II. rendű terhelt a helyszínről távozott.

Az I. és a II. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának vétsége miatt is elítélte a bíróság, mivel ismeretlenül maradt forrásból az I. rendű kokaint és heroint, a II. rendű pedig marihuánát, kokaint és Extasyt szerezett meg és fogyasztott el. Ezen túlmenően az I. rendű vádlottnál tartott házkutatás során heroinnal szennyezett tárgyakat találtak, míg a II. rendűtől marihuánát foglaltak le. Az általuk megszerzett és elfogyasztott kábítószer tiszta hatóanyag tartalma a csekély mennyiség felső határát nem haladta meg.

A bíróság az I. rendű terheltet 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, a III. rendűt 4 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az I. és II. rendű vádlottak a rablást és a testi sértést bűnsegédként követték el. A II. rendű terheltet – mint különös visszaesőt – 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság azzal, hogy egyúttal elrendelte a korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság által próbaidőre kiszabott 1 év fogházbüntetés végrehajtását is.

Ítéletében kártérítés címén 8 millió 900 ezer forint megtérítésére is kötelezte a bíróság a vádlottakat, egyebekben pedig rendelkezett a feltételes szabadlábra bocsátás törvényi feltételeiről, az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámításáról, a lefoglalt tárgyakról, valamint a bűnügyi költség viseléséről is.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság valamennyi vádlottaknál az időmúlást, a kiskorú gyermekről való gondoskodást, az I. és III. rendűnél a bűnsegédi alakzatot, valamint a kísérleti szakot, továbbá a kábítószerrel kapcsolatos cselekmény vonatkozásában az I. és III. rendű terhelt beismerő vallomását.

Az I. és II. rendű terheltnél súlyosító körülményként vette figyelembe a többszörös halmazatot, az I. rendűnél a büntetett előéletet, a II. rendűnél pedig azt, hogy különös visszaesőként követte el – társtettesként – a cselekményeket.

Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosításért, míg az I. és III. rendű vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A bíróság megállapította, hogy az ítélethirdetésen meg nem jelenő II. rendű vádlott részére az indokolt ítéletet postai úton fogja kiadni. A bíróság döntött az I. és III. rendű terhelt vonatkozásában a korábban elrendelt kényszerintézkedések fenntartásáról.

The post Bitcoint akart eladni, helyette megütötték és kirabolták first appeared on 24.hu.

Related posts

A váltókezelő és a műtrágyakeverő is többet keres, mint a középiskolai tanár

MOCOHU

Gerendai: A vendéglátósok felélték minden tartalékukat, kilátástalan helyzetben vannak

MOCOHU

Még tovább gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This