15.9 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
időjárásklímaváltozáslehűlésMAGYARORSZÁGszupercellaTudományzivatar

Júliusra véget ért a hőség

Továbbra is a kánikulát nyögi az ország, már hetek óta egy stabil, kiterjedt anticiklon határozza meg időjárásunkat, és ritkán, akkor is csak átmenetileg tudja/tudta kizökkenteni egy-egy elszántabb hidegfront. Ilyenkor jön némi enyhülés kevés csapadékkal – jobbára heves záporok, zivatarok formájában –, majd az anticiklon ismét átveszi az uralmat: állóhullámot hoz létre, amelyben töretlenül áramlik a déli, szaharai levegő térségünkbe. A jelenséget itt mutattuk be részletesebben.

A héten azonban már több hullámban is változás érkezik, a hét végétől csökken a forróság, és a jó hír: a közelmúlban megtapasztalt drasztikus, tartós hőhullámokra júliusban már nem számítunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Durva viharok csak a Tiszántúlon

Szerdán érkezett az Alpok fölé egy intenzív ciklon, „normál esetben” ennek a Földközi-tenger térségéből származó nedves levegővel végig kellene áztatnia hazánkat délnyugatról északkeleti irányban. Sőt, nemcsak áztatni, hanem az ilyen helyzet olyan szupercellákat, zivatarrendszereket generál, mintha ránk szakadna az ég.

Ezt most megússzuk. Hogy miért, annak okát egyelőre nem látni, de a lényeg, hogy a front lassan cammog keresztül hazánkon, néhány zivatar, szupercella kialakulhat a nyomában, de nagy térséget érintő csapadék egyelőre nem lesz. Szerdán elsősorban a Duna-Tisza-közén – Budapestet is súrolva – és az Északi-középhegységben számíthatunk hevesebb zivatarokra. A lassan mozgó front csütörtök délután éri el a Tiszántúlt,

ott megélénkül, és komolyabb zivatarrendszerek alakulhatnak ki felhőszakadással, jégesővel, akár 100 km/órás kifutószelekkel.

A hőmérsékletre is hatással lesz, a szerdai 35-37 fokos maximumok elviselhetőbb szintre csökkennek, csütörtökön és pénteken országszerte már „csak” 31-33 fok lesz a legmelegebb órákban.

Fokozatos lehűlés

Péntektől egy másik szituáció érezteti hatását, a Balkán fölött sodródik egy hideg légörvény, ez retrográd (azaz rendhagyó módon kelet-nyugati irányú) ciklon módjára keleti-délkeleti irányból szállít fölénk légtömegeket. Emiatt a hétvégén és még a jövő hétfőn is kiadós, tartós esők áztatják majd hazánk déli tájait, míg az ország más részein elszórtan várhatók záporok, zivatarok.

A hőmérséklet csúcsértéke ezekben a napokban 28-30 fok körül várható, ami végre megegyezik július közepének átlagával.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a légörvény aztán Görögország felé veszi az irányt, a helyébe lépő északnyugati áramlás további enyhülést hoz, a hőmérséklet maximumok 27-28 fok körül alakulnak – ez már átlag alatt van –, kevés eső inkább észak-keleten valószínű.

A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, hogy 26. környékén néhány napra visszatér a hőség, de nem lesz tartós, ezért mondhatjuk: a durva hőhullámok július tekintetében véget értek.

Bihari Dániel további cikkei
  • Égési sérüléseket okoz a Nap
  • Hőkupola: poklot teremt az időjárás
  • Már nincs elég időnk, hogy hagyjuk az erdőt egyedül dolgozni

The post Júliusra véget ért a hőség first appeared on 24.hu.

Related posts

Rég nem látott nagyságú tüntetés Putyin ellen

MOCOHU

Kitáltalt az ügyészségnek a volt fideszes polgármester, most utána nyomoznak

MOCOHU

„Szervezetlenség és átláthatatlanság” – akadozva megy az egészségügyi dolgozók oltása

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This