12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bahreinemberi jogokhalálos ítéletkínzásMAGYARORSZÁGNagyvilág

Tíz év alatt hatszáz százalékkal nőtt a halálos ítéletek száma Bahreinben

Drámai módon emelkedett a halálbüntetések száma Bahreinben az elmúlt évtizedben – írja az Aljazeera egy friss emberi jogi jelentésre hivatkozva. A Perzsa-öbölben található szigetországban az emelkedés több mint 600 százalék volt, ez az elmúlt tíz év vonatkozásában hét halálos ítéletet jelent.

A Reprieve nevű nemzetközi jogvédő szervezet és a Bahreini Jogok és Demokrácia Intézet által kedden közzétett jelentés azt is megjegyezte, hogy a kínzás alkalmazása – különösen a terrorvádakkal összefüggő ítéletek esetében – rendkívül gyakori, annak ellenére, hogy a bahreini kormány korábban emberi jogi reformokat ígért.

A Bahreinben 2011 óta kivégzett férfiak mintegy 88 százalékát terrorvádak alapján ítélték el, közülük mindenki kínzás áldozat is volt

– állapította meg a jelentés.

A szigetországban ma huszonhat férfi várakozik a halálsoron, közülük tizenegyen állítják, hogy a hatóságok megkínozták őket. A dokumentumok alapján ide tartoznak azok az elítéltek, akiknek a halálos ítélete kínzással kicsikart vallomásokon alapult.

A jelentés megjegyzi, hogy az ENSZ kínzás elleni bizottsága aggodalmát fejezte, mert az országban a kényszerített vallomások bírák általi elfogadottsága igen gyakori. A bizottság ezért azt javasolta, hogy vizsgálják felül azokat az ítéleteket, amelyeket kizárólag vallomások alapoztak meg, mivel azok sok esetben kínzás eredményei.

A jelentés szerint halálbüntetést az elmúlt években soha nem látott mértékben szabták olyan ki ellenzékiekre, akik demokráciapárti tüntetéseken vettek részt. A bahreini hatóságok ezt tagadják, mondván, hogy csak a nemzetbiztonságot védik, a tüntetőket pedig Irán képezte ki és támogatta a kormány megbuktatása érdekében.

The post Tíz év alatt hatszáz százalékkal nőtt a halálos ítéletek száma Bahreinben first appeared on 24.hu.

Related posts

Szigorít feltöltési szabályain a Pornhub, miután gyerekpornó terjesztésén kapták

MOCOHU

Egy belga lap nem közölte le Orbán hét pontját, de megírták, hogy keresték meg őket

MOCOHU

Egan Bernal újra megpróbálja megnyerni a Tour de France-t

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This