5.8 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
antarktiszgleccserjégMAGYARORSZÁGTudomány

Rejtett tavakat találtak az Antarktisz mélyén

Matthew Siegfried, a Coloradói Bányászati Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban a NASA műholdas adatait felhasználva elemzik az Antarktisz szubglaciális tavait – írja a ScienceAlert. Nagyjából egy évtizede az ICESat műhold képei felfedték, hogy a nyugat-antarktiszi jégmagasság változásait felszín alatti víztömegek mozgásai okozzák. A kutatók korábban úgy vélték, hogy a régió rejtett tavai nincsenek összekapcsolódva, 2007-ben viszont kiderült, hogy a mélyben, a jég alatt egy szubglaciális víztömegekből álló rendszer fekszik.

A kutatók most a 2018-ban indított ICESat-2 adatait vizsgálták, hogy jobban megismerjék a tavakat.

Az elemzés során két új, korábban nem látott víztömeget is találhattak.

Siegfried szerint a ICESat misszió eredményei a glaciológiára, a mikrobiológiára és az oceanográfiára egyaránt jelentős hatást gyakoroltak, az ICESat-2-vel pedig pontosítani tudják az adatokat. A szakemberek az Európai Űrügynökség CryoSat-2 műholdjának információit is analizálták.

PhillDanze / Getty Images

A csapat a 2003-2020 között begyűjtött adatok alapján mérte fel a jég mélyén lévő vizeket. Az eddig ismert mintegy 130 rejtett tó mellett a csapat két újat is azonosíthatott, úgy tűnik, a rendszerek a 2003-as megfigyelés kezdete óta most harmadik alkalommal csapolódnak le.

Helen Fricker, a Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársa és a csapat tagja egy másik tanulmányban a közelmúltban azt mutatta be, hogy miként tűnt el egyetlen hét alatt egy felszín alatti tó az Antarktisz keleti részén. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra lesz szükség, hogy jobban megértsék a jég alatti tavak világát.

The post Rejtett tavakat találtak az Antarktisz mélyén first appeared on 24.hu.

Related posts

Szájer József: Nem folyik ellenem jogi eljárás

MOCOHU

Kínában elkezdik tömegesen oltani a fiatalokat

MOCOHU

Magyarországon a hülyeségnek és az aljasságnak más mércéi érvényesek, mint bárhol

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This