4.5 C
Budapest
April 17, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
amerikai egyesült államokelektrosokk-terápiafogyatékosságMAGYARORSZÁGNagyvilágsokkterápiaterápia

Nyert az amerikai iskola, továbbra is alkalmazhatnak sokkterápiát a sérült gyerekeken

Egy sérült gyermekekkel foglalkozó massachusettsi iskola engedélyt kapott arra, hogy elektrosokk-terápiát alkalmazzon az önveszélyes tanulókon – írja az Insider. Az ügyben régóta folyik a jogi vita, a bíróság most az intézménynek adott igazat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer‑ és Gyógyszerfelügyelete (FDA) tavaly márciusban mondta ki, hogy nem lehet áramütéssel működő eszközöket használni gyógykezelésként az önveszélyes és agresszív személyeknél. A cantoni Judge Rotenberg Educational Center az egyetlen intézmény az országban, amely ilyen módszert alkalmaz. A központ a terápiában érintett tanulók szüleinek és gyámjainak támogatásával petíciót nyújtott be a tilalom ellen.

A héten egy szövetségi fellebbviteli bíróság megsemmisítette az FDA korábbi döntését azzal az indoklással, hogy az orvosi gyakorlat szabályzása a szervezet hatáskörén kívül esik.

A bírósági beadvány alapján a Judge Rotenberg Educational Centerben a legsúlyosabb mentális fogyatékossággal élő gyermekeket kezelik, akiket máshol nem tudnak. A dokumentumkokban olyan önveszélyes viselkedéseket írnak le, amelyek súlyos sérüléseket is okozhatnak.

Photo and Co / Getty Images

Az intézmény maga gyártja eszközeit, amelyek az önkárosító magatartás során kisebb áramütéseket okoznak, ezzel riasztva el az alanyokat a káros tevékenységtől. A módszert a 300 páciensből 55-nél engedélyezték. A központ a bíróság mostani döntésére közleményben reagált, ebben azt írták, örülnek, hogy folytathatják a szerintük utolsó megoldásként működő életmentő módszer alkalmazását.

Az intézményt az évek során rengeteget kritizálták a fogyatékosügyi aktivisták, az ENSZ szerint a technikát kínzásként használja a központ. Laurie Ahern, a Disability Rights International elnöke korábban azt mondta, a sokkterápiát már világszerte elítélik, és az Egyesült Államoknak lépnie kellene az ügyben.

A bíróság szerint az FDA kevés bizonyítékot talált arra, hogy a Judge Rotenberg Educational Center módszere hosszú távon hatékony lenne, ugyanakkor nem volt joga tilalmat bevezetni az eszközre.

The post Nyert az amerikai iskola, továbbra is alkalmazhatnak sokkterápiát a sérült gyerekeken first appeared on 24.hu.

Related posts

Dombóvári István: Ha nincs az orvosom, belehalok a koronavírusba 

MOCOHU

Az ITM szerint nem elvonnak a felsőoktatásból csak visszateszik a helyére a pénzt

MOCOHU

Pont azt az alapbetegséget jelzik alig, ami a legveszélyesebb a covidosokra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This