15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
droghalakkábítószerkörnyezetszennyezésMAGYARORSZÁGmetamfetamintermészetTudományzöldövezet

A szennyezés miatt drogfüggővé válnak a halak

Az emberek által használt vegyületek a gyógyszereken át a kábítószerekig a szennyvízen révén a környezetet is elérik. Korábbi vizsgálatok már bizonyították, hogy az anyagok képesek befolyásolni a vízi élőlényeket. Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy miként hat a környezetbe áramló metamfetamin a sebes pisztrángra – írja az IFLScience.

A szakértők a halakat egy tartályba helyezték, amelyben a természetben észlelt metamfetamin-koncentrációnak megfelelő értéket alakítottak ki. A csapat nyolc hét alatt szoktatta hozzá az állatokat az új környezethez, majd áthelyezték őket egy szennyezésmentes akváriumba. Itt tíz napon át minden nap adtak lehetőséget a halaknak, hogy válasszanak egy metamfetamint tartalmazó, illetve egy tiszta víztömeg között.

Jay Fleming / Getty Images

A kutatók azt feltételezték, hogy az elvonási tünetek hatására a pisztrángok igyekeznek majd visszatérni a szennyezett vízbe.

Az eredmények alapján azok a példányok, amelyek függővé váltak, az első négy napon valóban keresték a kábítószert.

Ezek a halak kevésbé voltak aktívak, mint azok a társaik, akiket nem tettek ki a drognak. A halak agyában akár tíz nappal a teljes megvonás után is kimutatták a metamfetamin hatásait.

Pavel Horký, a Prágai Élettudományi Egyetem munkatársa és a csapat tagja attól tart, hogy az anyag már kis koncetrációban is veszélybe sodorhatja a folyókban és tavakban élő fajokat.

The post A szennyezés miatt drogfüggővé válnak a halak first appeared on 24.hu.

Related posts

Olyan verést kapott egy bokszoló, hogy láthatatlan ellenfelet akart megütni

MO.CO.HU

Kihalt embercsoportra bukkantak

MO.CO.HU

Óvodakezdést segítő csomagok uniós támogatással (X)

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This