11.2 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
cigarettadohányzáskörnyezetkörnyezetszennyezésMAGYARORSZÁGTudományzöldövezet

Évi 4,5 billió cigarettacsikket dobnak el

A STOP amerikai dohányzásellenes csoport szerint a világ 1,3 milliárd dohányosa évente mintegy 4,5 billió cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg – írja az MTI. Ily módon a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő szemetek a bolygón. A hatalmas hulladékmennyiség is csak egy része a dohányipar okozta környezeti kárnak, a dohány ugyanis kivágott erdők helyén nő, a termékek előállítása pedig tönkreteszi a talajt, szennyezi a levegőt, a földet és a vizet.

A STOP szervezetet Michael Bloomberg amerikai milliárdos 2018-ban alapítottta a dohánygyárak elleni küzdelem céljával. A csoport szerint évente fák milliárdjait vágják ki annak érdekében, hogy cigaretta készülhessen, és a dohányipar felel a globális fakitermelés 5 százalékáért.

A szervezet becslése alapján a cigarettacsikkek adják az óceánokból összegyűjtött hulladék 20 százalékát.

A csikkekből származó kémiai anyagok elég mérgezőek ahhoz, hogy megöljék az ezeknek 96 órán át kitett halak 50 százalékát.

Thomas Wierzbicki / EyeEm / Getty Images

A kár vélhetően egyre nagyobb lesz, ahogy az elektromos cigaretták népszerűbbé válnak. Az elektromos eszközök hulladéka ugyanis jóval komolyabb környezeti veszélyt jelent, mint a cigaretta, mivel fémeket, áramköröket, egyszer használatos műanyagpatronokat, akkumulátorokat és a folyadékokban mérgező kémiai anyagokat tartalmaznak.

Amellett, hogy károsítja a környezetet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a dohányzás évente nagyjából 8 millió embert öl meg világszerte, és jelentős egészségügyi költségeket generál.

The post Évi 4,5 billió cigarettacsikket dobnak el first appeared on 24.hu.

Related posts

Kié lesz a legnagyobb szelet a nagy-magyarországos tortából?

MOCOHU

Marad a köd, a hegyekben szemcsés hó eshet

MOCOHU

Egy századfordulós iskola tábláját rejti egy vízivárosi ház folyosója

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This