11.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bénulásKözéletmagyar rendőrségMAGYARORSZÁGsokkolótaser x2

Ősztől a magyar rendőrök is használhatnak elektromos sokkolót

A Magyar Nemzet információi szerint egyelőre harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát. A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók – a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva – előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat.

A lap emlékeztet: a rendőrség először 2011-ben szerzett be kipróbálásra három elektromos sokkolót, majd később, 2016-ban ötszáz sokkolópisztoly és ezer sokkolóbot beszerzésére írtak ki pályázatot. A tavaly indult fegyverzetmodernizációs program idén jutott el abba a stádiumba, hogy a hivatásos állomány szolgálati maroklőfegyvereinek cseréje mellett ezt a külföldön már bevált eszközt is alkalmazhassa a magyar rendőrség. A most rendszerbe állítandó eszközt a rendőrség mellett a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is megkapják.

Az amerikai Taser X2 kétlövetű elektródkilövő, amellyel ötméteres távolságon belül két lövést is le lehet adni: hibázás esetén akár egy második lövést vagy két találattal két célpont sokkolását is lehetővé teszi. A gyártó az eszközt lézeres célpontkijelölővel is ellátta , ami garantálja a pontos használatot, valamint a vétlen személyek biztonságát. A Taser X2 kis áramerősségű, nagyfeszültségű elektromos kisüléssel stimulálja az érző- és mozgatóidegeket. A bőrben található érzőidegek felveszik az elektromos impulzusokat, a sokkolt ember lebénul.

The post Ősztől a magyar rendőrök is használhatnak elektromos sokkolót first appeared on 24.hu.

Related posts

Mihalik Enikő: Vajon ciki szőrösen szülni menni?

MOCOHU

Nigériában a koronavírus új mutációját azonosították

MOCOHU

A képviselők földvagyona mutatja, mekkora dobásra készült Rogán Antal új felesége és családja

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This