6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldheti vakcinaösszegzőMAGYARORSZÁGoltásstatisztikavédőoltás

Bár élen járunk a kiskorúak oltásában, a teljes lakosságot nézve sorra előznek minket az európai országok

A teljes lakosság átoltottságát tekintve (amiben sokáig – Máltával fej fej mellett – toronymagasan vezettünk) a középmezőnybe csúsztunk vissza: amíg a múlt héten öt ország előzött csak meg minket, addig a múlt hét végére már kilenc olyan ország volt, ahol nagyobb arányban jutottak első oltáshoz, mint nálunk. Magyarországon egy héttel ezelőtt a lakosság 67,35 százalékát oltották be, hét nap alatt ez mindössze fél százalékponttal lett több. A legjobb a helyzet Izlandon (89 százalékos átoltottság), de Belgiumban, Máltán és Hollandiában is tízből nyolc ember már kapott vakcinát, Finnországban a háromnegyedük, Dániában pedig tízből heten. Luxemburg és Írország 1-1 százalékponttal előz meg minket.

Kevéssel van lemaradva és az oltási tempót elnézve ezen a héten biztosan megelőz minket Ausztria, Németország, Franciaország, Portugália, illetve Ciprus, Svédország és Spanyolország is. Ha ez megtörténik, akkor már csak a tizenhetedikek leszünk az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által vizsgált országok rangsorában, és utána kevés kell, hogy a legrosszabbul teljesítő utolsó harmadban találjuk magunkat.

Jobban állunk viszont a fiatalok oltásával.

Az ECDC a vakcina-felhasználást ábrázoló oldalán a korcsoportoknál egyelőre nem tünteti fel a fiatalkorúakra vonatkozó statisztikákat, de a grafikonok alapjául szolgáló adattáblában már találhatóak adatok a 18 év alattiakra is.

Ebből kiderül, hogy egyelőre tizenhárom európai uniós és/vagy az Európai Gazdasági Térségbe tartozó ország küldött ilyen adatot, közülük pedig magasan nálunk a legnagyobb az átoltottság. A többi korcsoporttal ellentétben az ECDC a 0-17 éveseknél nem tüntet fel becsült népességszámot, így az Eurostat adatait hívtuk segítségül. E szerint hazánkban 1,7 millió tizennyolc év alatti van (ez egybevág a Központi Statisztikai Hivatal korfáján található értékekkel), közülük múlt vasárnapig 177 ezer jutott legalább az első oltáshoz (mindannyian Pfizert kaptak), ami tíz százalékos arány. A második helyen Olaszország áll, ahol közel Magyarország lakosságának megfelelő kiskorú él (9,43 millió), és közülük félmillióan jutottak eddig vakcinához – ez 5,3 százalékos átoltottságot jelent a korcsoportban. A fiatalok 4-4 százaléka jutott már oltáshoz Belgiumban és Litvániában, miközben a sor végén található Bulgáriában (ahol egyébként is lassan halad az oltási program), illetve Spanyolországban csak minden ezredik.

Made with Flourish

A múlt héten idehaza 37 ezer embert oltottak be valamelyik vakcina első adagjával, ez naponta átlagosan 7400 ember – nem csoda, hogy örökkévalóságnak tűnt, mire sikerült elérni az 5,5 millió beoltottat, aminek köszönhetően új szabályok léptek életbe, például a beltéri maszkhasználatra vonatkozó előírások is lazultak. 31 ezer ember Pfizert kapott (ennek fele tizennyolc év alatti), 2573-an az egydózisú Janssent (tehát ők pár héten belül teljesen védettek a koronavírus súlyos szövődményeivel szemben), alig kétezren Sinopharmot, a másik három védőoltásból (Moderna, Szputnyik és AstraZeneca) alig párszázan. A második dózisát 182 ezer ember kapta meg a múlt héten.

Számításaink szerint (amiknél az első oltás időpontját és a vakcinához tartozó időkeretet vesszük figyelembe) bár 160 ezer embernek lett volna időszerű a második adag AstraZeneca oltása, mindössze 96 ezernek adták be azokat. Ennek oka, hogy május eleje óta az ezzel a vakcinával oltottak kérhetik, hogy ne kelljen tizenkét hetet várniuk a második adagra. (Ez ad magyarázatot grafikánk azon jelenségére is, hogy a 25. héten a tervezett 28 ezer adag helyett 39 ezret adtak be.) Az összesítésből kiderül, hogy az első oltások alapján várható 506 ezer második dózis helyett már 531 ezret beadtak, így (ha nem vesszük figyelembe azokat, akik nem is tervezték felvenni a teljes védettséget biztosító adagot, mert például félnek a mellékhatásoktól, vagy éppen betegek voltak az oltásnál) legalább 25 ezren kérték előbb a második AstraZenecájukat. A többi vakcina esetében a fel nem vett második oltások aránya 1,5-2,3 százalék között alakul – a legnagyobb fegyelem az orosz vakcina esetében van, a leglazább pedig a Modernánál.

Az AstraZenecát nem számítva múlt vasárnapig 80 ezer második adagot nem vett fel a tulajdonosa.

Made with Flourish

Ömlik a vakcina Magyarországra

Bár immár lassan lasszóval kell vadászni az oltásra vágyó embereket, a múlt héten még újabb szállítmányok érkeztek hazánkba:

  • AstraZenecából (amivel hetek óta pár száz új embert oltanak csak be) 588 ezer dózis érkezett,
  • Pfizerből 508 ezer adagot,
  • az egydózisú Janssenből 117 ezret,
  • a Modernából pedig 74 ezret szállítottak hozzánk.

Ha a jelenlegi készletből levonjuk a betervezett második oltásokat, kiderül, hogy bő hatmillió adag vár gazdára, ami 3,2 millió ember beoltására elegendő – ez félmillió emberrel több a múlt heti állapotnál. A legkisebb arányban a Janssent (mindössze az eddigi készlet alig ötödét), illetve kínai Sinopharmot használtuk fel (a rendelkezésre álló adagok 40 százalékát). A legjobban a Szputnyik fogyott: a kereken kétmillió adagból 1,8 millió gazdára is talált.

Made with Flourish

The post Bár élen járunk a kiskorúak oltásában, a teljes lakosságot nézve sorra előznek minket az európai országok first appeared on 24.hu.

Related posts

„Innentől hallgatok a testem jelzéseire, és azt adom neki, ami neki jó, és nem azt, ami másnak jó” – az olimpia után műtét várt a magyar úszónőre

MO.CO.HU

A youtuber Jake Paul szerint a koronavírus csak átverés

MO.CO.HU

Jakab Péter headbangel

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This