6.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
fehéroroszországillegális bevándorláslitvániaMAGYARORSZÁGmigrációNagyvilág

Válaszfalat húzna a Fehéroroszországgal közös határra a litván miniszterelnök

Litvánia szerdán jelentette be, hogy fizikai határzárat épít a fehérorosz határon, és katonákat is telepít, hogy megakadályozza a migránsok illegális belépését az ország területére  A BBC News azt írja, Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök szerint június 1. óta több mint ezer migránst fogtak el a 679 kilométeres litván-belorusz határszakaszon. A litván határőrök tavaly egész évben összesen nyolcvanegy határsértőt vettek őrizetbe ugyanitt, ez pedig töredéke annak, amit az elmúlt hetekben tapasztalni lehetett.

A két ország közötti kapcsolatok azóta váltak különösen feszültté, hogy Beloruszban egy repülőgép-eltérítési akció után letartóztatták a litvániai emigrációban élő Raman Prataszevicset és barátnőjét, akik görögországi nyaralásukról tértek volna haza a litván fővárosba, Vilniusba.

Šimonytė miniszterelnök asszony szerdán a sajtó jelenlétében azt mondta, a belorusz határra építendő „fizikai akadály” visszatartó erő lesz az illegális migrációt szervezők számára.

A miniszterelnök arra tett utalásokat, hogy a fehéroroszok közvetlenül Bagdadból szervezett repülőjáratokon szállítják a bevándorlókat Minszkbe, hogy azután az Európai Unió felé tereljék őket. Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint ugyanakkor Törökországból nagyszámú illegális bevándorlót szállítottak Fehéroroszországon át Litvániába. A külügyminiszter hozzátette, arra kérte török kollégáját, hogy segítsen az ilyen érkezők azonosításában.

Az Európai Unió eközben frontexes határőröket küldött Litvániába, hogy segítsenek kezelni a belarusz oldalról tapasztalható, egyre erősödő migrációs nyomást.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök korábban többször is figyelmeztetett, hogy a helyi hatóságok már nem fogják megakadályozni az illegális bevándorlók beáramlását az Európai Unió tagállamaiba.

„Téved, aki úgy gondolja, hogy majd lezárjuk a Lengyelországgal, Litvániával, Lettországgal és Ukrajnával közös határainkat, és az Afganisztánból, Iránból, Irakból, Szíriából, Líbiából és Tunéziából érkező emberek menekülttáborává válunk” – mondta kedden Alexandr Lukasenko.

Nem fogunk meggátolni senkit, hogy ne nálunk, hanem a felvilágosult és barátságos Európába keressen menedéket

– tette hozzá.

The post Válaszfalat húzna a Fehéroroszországgal közös határra a litván miniszterelnök first appeared on 24.hu.

Related posts

Új funkciókkal bővült a legjobb böngészős PDF-kezelő

MOCOHU

Az orosz vakcina megkapta az engedélyt a magyarországi használatra

MOCOHU

Egy 57 éves jászfényszarui nő az udvarán ásta el a drogot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This