6.3 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai unió bíróságaitalos dobozMAGYARORSZÁGNagyvilágvédjegy

Nem lehet védjegy az, amikor szisszen a sör

Egy szénsavas italt tartalmazó doboz kinyitásának és azt követően másodperceken át tartó pezsgésnek a hangja nem lehet védjegy – döntött szerdán az Európai Unió Bíróságának illetékes szerve egy német cég által beterjesztett ügyben.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalánál (EUIPO) az Ardagh Metal Beverage Holdings akarta bejegyeztetni fém italosdobozainak hangját. A kérelmet visszautasították arra hivatkozva, hogy a hang nem eléggé megkülönböztethető, a cég azonban bíróságra vitte az ügyet.

„Az italosdoboz nyitásának hangja, amelyet nagyjából egy másodpercnyi csend, majd mintegy kilenc másodpercnyi pezsgés hangja követ”, nem minősül hangvédjegynek – közölte ítéletében a bíróság.

A magyarázat szerint a hangok pusztán technikai, nem funkcionális elemek, emellett nem elég egyediek ahhoz, hogy megkülönböztethetők legyenek más italosdobozok hasonló hangjaitól. Az Ardagh Metal Beverage Holdings még fellebbezhet a legfőbb uniós bírói fórumhoz.

Híres, védjegyként regisztrált hang például az Intel Pentium processzorhoz köthető dallam, vagy az MGM oroszlánjának üvöltése. A Harley Davidson viszont emlékezetes kudarcot vallott az 1990-es években azzal, hogy védelmet szerezzen motorkerékpárjai feldübörgő hangjára.

(MTI)

The post Nem lehet védjegy az, amikor szisszen a sör first appeared on 24.hu.

Related posts

Az észak-koreai diktátor húga árulást emleget

MOCOHU

Ajánlatot tehetett a kormány a ferihegyi reptérre

MOCOHU

Volt már olyan, hogy betiltották a karácsonyt

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This