18.3 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
cyber bullyingfranciaországinternetes zaklatásiszlámMAGYARORSZÁGNagyvilág

Kivégzéssel és nemi erőszakkal is fenyegették az iszlámot bíróló francia tinédzsert

Tizenegy embert ítélt el a bíróság szerdán Franciaországban egy tinédzserlány internetes zaklatása miatt, akit iszlámellenes online videói miatt vettek célba. A vádlottak padján eredetileg tizenhárom ember ült, kettőt ezek közül nem találtak bűnösnek, a többieket azonban négy-hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, egyenként körülbelül ezerötszáz euró pénzbüntetésre ítélték.

Az AlJazeera írta meg, hogy a büntetőeljárásra azért volt szükség, mert a Mila néven ismertté vált most tizennyolc éves lányt életveszélyesen fenyegetni kezdték, miután 2020-ban közzétette első online videóit. A lánynak az ügy miatt iskolát is kellett váltania és rendőri védelem alá helyezték.

Franciaországban ez volt az első ilyen per miután januárban az online bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekre különbíróságot hoztak létre.

Mila, akit az ügy jellegéből adóadóan csak a keresztnevével azonosítottak, a múlt hónapban tett vallomást az internetes zaklatás ügyében, ekkor többek között azt mondta, úgy érzi

mintha halálra ítélték volna.

A fiatal nő a lap szerint ateistának vallja magát, tizenhat éves korában kezdett videókat kezdett el közzétenni az Instagramon, majd a TikTokon, ezekben a tartalmakban pedig keményen bírálta az iszlámot és a Koránt.

Mila azóta megosztó közéleti személyiséggé vált Franciaországban. Vannak, akik a szólásszabadság és az istentagadás jogának szimbólumaként tekintenek rá, a kritikusai azonban provokatőrnek és iszlamofóbnak tartják.

„Semmilyen vallást nem szeretek, nemcsak az iszlámot” – mondta az áldozat a tárgyalás során.

Ügyvédje, Richard Malka arról beszélt, hogy a lány mintegy százezer fenyegető üzenetet kapott, köztük halálos fenyegetést és nemi erőszakkal való fenyegetést, illetve gyűlölködő üzeneteket a vélt szexuális irányultságáról. Egyik zaklatója azt írta neki,

megérdemelné, hogy elvágják a torkát.

Franciaországban az utóbbi időben forró téma az internetes zaklatás és az online gyűlöletbeszéd, ami nem függetleníthető az országban érvényes, a szólásszabadságra vonatkozó szabályozástól, illetve a vallási kisebbségekhez való általános hozzáállástól sem.

Franciaországban a gyűlölet-bűncselekményeket ugyan szigorúan büntetik, ha azok valamely vallási vagy etnikai csoport ellen irányulnak, ám a modern francia kultúra vívmányának tekintett szólásszabadság védelme miatt a vallási meggyőződéssel kapcsolatos kritikát nem tiltják.

The post Kivégzéssel és nemi erőszakkal is fenyegették az iszlámot bíróló francia tinédzsert first appeared on 24.hu.

Related posts

Zajlik az igazi trónok harca, hogy mi legyen a világ új fantasykedvence

MO.CO.HU

Megint akadozik a Facebook és az Instagram

MO.CO.HU

Eladták az állami lakásokat, egyből háromszorosára emelkedett a bérleti díj

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This