13.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
árakdrágulásépítőiparévoszGazdasággvhMAGYARORSZÁG

Durván elszabadultak az építőanyagárak, vadnyugati állapotokról panaszkodnak az építkezők

A Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba Balázs is részt vett a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs múlt pénteki ülésén, ahol többek között napirenden voltak a kormány intézkedési javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter által vezetett testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a kormány.

Kiemelten fontos, sok magyar családot érintő területről van szó. Nem véletlen, hogy a kormány is láthatóan prioritásként kezeli az építőipari alapanyag-drágulás kérdéskörét – mondta Rigó Csaba Balázs, a nemzeti versenyhatóság elnöke. A Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaság Újraindításáért Felelős Operatív Törzs munkájának keretében, de azon kívül is minden szakmai támogatást megad a probléma mihamarabbi megoldásához. Folyamatosan figyelik a piacot: a hozzájuk beérkező panaszok a vevők és építkezők kiszolgáltatottságáról szólnak, „vadnyugati” állapotokról tanúskodnak. Az építőanyag-kereskedőknek kellene versenyezni a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy

  • egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben.
  • A vevői reklamáció lehetősége minimális,
  • a minőségi kifogásokat nem jól kezelik,
  • a hibás termékek cseréje ellehetetlenült.

Ez tipikusan olyan helyzet, ahol sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni. Az összes eszközünkkel azon dolgozunk, hogy a magyar fogyasztók érdekeit megvédjük és hatáskörünkben elősegítsük az egyenlő versenyfeltételek megteremtését – tette hozzá Rigó Csaba Balázs.

A hatóság szakembereiből nemrég külön munkacsoport alakult a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszok és jelzések elemzésére, hogy a Versenyhivatal a lehető leggyorsabban megkezdhesse a feltételezhető jogsértések kivizsgálását az építőiparban. A GVH versenyfelügyeleti eljárásai segíthetnek feltárni a piac visszaéléseit, így a tiszta és tisztességes versenyen keresztül az elérhető legalacsonyabb árakat biztosítani a hazai fogyasztók és vállalkozások számára.

Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, amelyek aggályos jelenségekre hívják fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására. Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben 2020. októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.

Ajánljuk még a témában készült összefoglaló cikkünket:

Kapcsolódó
Orbán lépni akar, mielőtt felzabálja a lakástámogatásokat az építőanyagok drágulása

A miniszterelnök gyors intézkedést ígér, piaci hírek szerint az építőanyagok kivitelének korlátozásával is fékeznék a drágulást, míg a versenyhivatal vizsgálati csoportot alakított az elszabadult építőanyagárak miatt.

The post Durván elszabadultak az építőanyagárak, vadnyugati állapotokról panaszkodnak az építkezők first appeared on 24.hu.

Related posts

Látni kell, milyen arcot vágott az edző, miután játékosai szétszedték az ellenfél védelmét

MOCOHU

Meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

MOCOHU

Híd alá szorult egy repülőgép Indiában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This