6.5 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
draskóczy imrefegyelmi bizottságfehér nóraMAGYARORSZÁGSporttornatornasport

Fehér Nóra, a kirúgott tornásznő pert nyert Draskóczy Imre kapitány és a magyar szövetség ellen

Az ügy évekkel korábbra nyúlik vissza. 2018-ban Fehér Nóra még részese volt az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar női sikerének: a csapatversenyben ugyanis a glasgow-i Európa-bajnokságon a 8. helyet sikerült megszerezni.

Kapcsolódó
„A válogatott krémje van kint, még sincs velünk masszőr” – kiakadt a legjobb magyar férfitornász

Vecsernyés Dávid a várnai világkupán sérült meg és bár szeretett volna megfelelő ellátásban részesülni, önhibáján kívül nem kaphatta azt meg.

Egy évvel később azonban minden megváltozott, a tornász folyamatosan sérülésekkel bajlódott, vállproblémái mellett elsősorban az intenzív terhelés okozta úgynevezett ugrótérd-szindróma miatt sokat szenvedett.

„A keretorvos azt javasolta, hogy használjak fájdalomcsillapító krémeket és csökkentsem a terhelést, amíg fáj” – nyilatkozta egy 2019-es interjúban.

Hozzátéve, hogy a klubja Győrben volt, de ő családjával Budapesten élt, és miután edzőjének meg kellett osztania a figyelmét több tornásza között, nem kapott 100 százalékos figyelmet és támogatást.

A sérülése miatt egyre több vitája akadt, amit 2019. július 28-án csúcsosodott ki. Draskóczy Imre, a nőt tornászok szövetségi kapitánya megelégelt, hogy a versenyzője állandóan panaszkodik, nem tud százszázalékos intenzitással edzeni, ezért hazaküldte az akkor még kiskorú versenyzőt Horvátországból.

„Az eszéki edzőtáborban felemáskorláton és gerendán kellett bemutatnom a gyakorlatokat, de utóbbin a térdfájdalmam miatt le kellett váltanom egy elemet, ami a kapitánynak nem tetszett. Nagyon ideges lett, és a szobámba zavart. Majd mondta, hogy csomagoljak és szóljak a szüleimnek, hogy jöjjenek és hozzanak haza. A szüleim nem tudtak eljönni, így másnap egy másik edző behozott a vasútállomásra, és visszautaztam Budapestre a családhoz.”

A szülők elkezdtek orvost keresni, ám augusztus 8-án kaptak egy emailt a szövetségtől, miszerint lányukat a viselkedése és a hozzáállása miatt kirúgták a válogatottból. A levél azt is tartalmazta, hogy ezentúl a szövetség anyagi és orvosi értelemben sem nyújt neki támogatást.

Fehér azt mondta, nem kapott lehetőséget a védekezésre, a kapitány és a szövetség hivatalosan értesítette Győr polgármesterét, amely eztán leállította a várostól kapott ösztöndíját is.

Egy nap alatt elsöpörték mindazt, amiért dolgoztam

– mondta.

A sportolónő a GEF fegyelmi bizottságához fordult, mondván a magyar szövetség megsértette a sportolóval szembeni gondoskodási kötelezettségét, ezzel pedig megsértette a FIG politikáját.

A fegyelmi bizottság azonban 2020 decemberében elutasította a panaszt, arra hivatkozva, hogy „a Draskóczy Imre és a magyar szövetség állítólagos jogsértései nem bizonyítottak.”

Fehérék nem hagyták annyiban, továbbléptek, és a GEF fellebbviteli bírósága július 2-án teljes egészében hatályon kívül helyezte a fegyelmi bizottság tavaly decemberi határozatát, és ezúttal mind a magyar szövetséget, mind Draskóczy szövetségi kapitányt szankcionálta.

A határozat a Magyar Torna Szövetséget hivatalos figyelmeztetéssel büntette, és elrendelte, hogy kérjen bocsánatot a tornásztól a neki okozott kárért. A szövetségi kapitányt hivatalosan is figyelmeztetésben részesítették, és elrendelték, hogy Draskóczy hat hónapon belül ifjúságvédelmi képzésen vegyen részt.

Emellett a feleknek az eljárás költségeihez együttesen 1000 svájci frank hozzájárulást kell fizetniük. A Magyar Torna Szövetség és Draskóczy Imre 21 napon belül fellebbezést nyújthat be a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS).

The post Fehér Nóra, a kirúgott tornásznő pert nyert Draskóczy Imre kapitány és a magyar szövetség ellen first appeared on 24.hu.

Related posts

Újabb milliókat érintő kijárási tilalom öt fertőzött miatt – egyre dühösebbek a bezárt ausztrálok

MOCOHU

Így könnyíti meg az életünket az okosfűtés

MOCOHU

Szándékosan robbanthattak fel egy lakóautót Nashville-ben

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This