9.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbűnügydózsa györgy úti balesetm. richárdMAGYARORSZÁG

Három és fél évre csökkentették M. Richárd büntetését

Három év hat hónap szabadságvesztésre és két év közügyektől eltiltásra ítélte jogerősen a Fővárosi Törvényszék M. Richárdot a 2017 májusában történt Dózsa György úti tragédia miatt. A balesetben érintett másik sofőr, N. József büntetését szintén csökkentették, ő egy év három hónap próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

Az országot megrázó Dózsa György úti baleset több mint négy évvel ezelőtt történt. M. Richárd hatalmas sebességgel ütközött a Mercedesével egy balra kanyarodó Citroenbe. A kanyarodni akaró autó az ütközéstől többször megpördült, majd becsapódott a buszmegállóba. A balesetben egy 37 éves kisgyermekes apa és egy 24 éves egyetemista fiú vesztette életét. A kanyarodó kocsit vezető N. Józsefnek kilyukadt a tüdeje, öt bordája eltört, míg  M. Richárd könnyű sérüléseket szenvedett.

Farkas Norbert /24.h

A vád szerint M. Richárd vezetői engedély nélkül a megengedett 50 km/órát jelentősen túllépve, 135-140 km/órás sebességgel közlekedett a Dózsa György úton a Kassák Lajos utca irányába. Ekkor érkezett a kereszteződésbe a 47 éves N. József, aki szabálytalanul, kis ívben bekanyarodott a nagy sebességgel érkező sofőr elé, úgy, hogy nem adta meg neki az elsőbbséget. A két kocsi olyan erővel ütközött össze, hogy mindkét jármű felsodródott a járdára.

Ezzel az eljárással egyesítették M. Richárdnak azt az ügyét, amelyben korábban bevonták a jogosítványát. A vád szerint M. Richárd akkor csaknem elsodort egy kerékpárost, majd az emiatt kialakult konfliktus során az utasával együtt kiszállt az autóból, és megverte a biciklist.

A hosszúra nyúlt büntetőeljárás számos fordulatot hozott. Kiderült például, hogy a száguldozó M. Richárd videózta magát vezetés, közben közvetlenül a becsapódás előtt. A férfi azt állította, hogy a pohártartóban volt a mobilja, de a szakértői vélemény megállapította, hogy a kezében volt a készülék.

A per során folyamatosan visszatérő téma volt M. Richárd elme- és egészségi állapota is. A pszichológus szakértő elmondta, hogy M. Richárd indulatvezérelt, egoista és öntörvényű személyiség, aki hajlamos túl nagy kockázatot vállalni akkor, ha közlekedési konfliktusba kerül. A szakértő szerint a férfi a pszichopatikus viselkedése miatt nem alkalmas a vezetésre. M. Richárd jelenlegi védője szerint ez nincs így, mert ez nem örökletes betegség, ezért védőbeszédében azt kérte, hogy az első fokon négy év fogházra ítélt védencét csak határozott időre tiltsák el a vezetéstől.

Sokáig úgy tűnt, hogy a szívműtétje és rehabilitációja miatt 2019 februárjában kiengedett M. Richárd kihúzhatja szabadlábon a jogerős döntésig, de nem sokkal az elsőfokú ítélet után tavaly ősszel jogosítvány nélkül vezetett, szilveszterkor pedig részt vett egy kokainos bulin. A bíróság ezután úgy ítélte meg, nem várható jogkövető magatartás a vádlottól, ezért január közepén ismét letartóztatta a férfit.

Farkas Norbert /24.h

M. Richárd az előző tárgyaláson is az egészségi állapotára hivatkozott. Azt mondta, hogy közvetlen életveszélyben van, mert szívelégtelensége mellett veseelégtelenségben is szenved, de a bíróság elutasította a szabadlábra helyezési kérelmét, és fenntartotta a letartóztatását.

A férfit vezetőszáron és bilincsben hozták a pénteki tárgyalásra, a bíró kérte, hogy vegyék le róla a bilincset, de a büntetés-végrehajtás kommandósai ezt nem engedélyezték.

M. Richárd bocsánatot kért a futár megveréséért, majd azt hangsúlyozta, hogy az egész eljárás során elismerte a gyorshajtást és azt is, hogy emiatt nem tudta elkerülni az ütközést. Mint mondta, ha tehetné, visszafordítaná az idő kerekét, és a történtek végig fogják kísérni az egész életét, de ezzel nem tud mit kezdeni. Ezt követően az elmúlt években történt tragédiáit sorolta, elmondta, hogy meghalt az édesanyja és a nagymamája, rajta pedig életmentő szívműtétet kellett végrehajtani, és mindezt úgy kellett megélnie, hogy mindig valamilyen kényszerintézkedés alatt állt.

A mostanra a börtönben jelentősen lesoványodó M.Richárd azt is mondta, hogy az elmúlt hat hónapban a magánzárkában volt ideje elgondolkodni a dolgokon.

Azt kérem, hogy ne a múltam alapján ítéljenek meg. Szeretnék visszailleszkedni a társadalomba, családot alapítani és gyereket vállalni

– mondta végül.

Az ügy másik vádlottja, N. József mindössze annyit mondott, hogy egyetért a védője előterjesztésével, amiben a felmentését kérte.

A másodfokon eljáró tanács jogerős ítéletet hozott. M. Richárdnak 3 év 6 hónapra mérsékelték a korábban kiszabott négyéves fogházbüntetését. Ebbe beszámítják az eddig letartóztatásban töltött időt is. N. József pedig 1 év 3 hónap felfüggesztett büntetést kapott.

M. Richárdra az ügyészség 2019 januárjában 7 év 2 hónapos börtönbüntetést kért – vagyis éppen a mostani ítélet kétszeresét – arra az esetre, ha beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról.

The post Három és fél évre csökkentették M. Richárd büntetését first appeared on 24.hu.

Related posts

Közel 2 milliárd forintért árulják az OPNI egyik épületét

MOCOHU

Börtönbe kell vonulnia az olimpiai bajnok sífutónak

MOCOHU

Czeglédy Csabát meggyanúsította a rendőrség, hogy ő az ördög ügyvédje

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This