16.6 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
adományozáscivil szervezetekciviltörvényKözéletkülföldről támogatott szervezetMAGYARORSZÁG

Rendeletben tiltotta meg a kormány a névtelen adományozást

Egy új kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek számára – szúrta ki a 444.hu.

A szerdán megjelent, és csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében – mint írják – az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak adományként. Az erre vonatkozó adatokat minden évben a kormánynak kell majd elküldeniük.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy neveket kell szerepeltetni a jelentésben, még akkor is, ha cégtől, vagy egyéb szervezettől kapja az adományt a civil szervezet. Ilyen esetekben azt kell majd megjelölni, hogy ki áll az adományozó mögött. Cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell majd feltüntetni.

A magyar kormány 2017-ben szigorított jelentősen a civil szervezetek adományokkal és támogatásokkal kapcsolatos beszámolási kötelezettségén. A „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt aztán idén áprilisban kényszerültek visszavonni, miután az Európai Unió Bírósága tavaly nyáron kimondta: a magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal.

Mint most kiderült, ezzel még nem ért véget a civilekkel kapcsolatos jogszabályalkotás.

Az új kormányrendelet lényegében még egyet csavar a szabályozáson. A legfrissebb módosítás némileg hasonlít a külföldi adományozókat célzó, immár visszavont törvényre, de jóval szélesebb kört érint, mert immár nemcsak a külföldi, hanem a hazai adományozók neveit is meg kell küldeni a kormánynak.

The post Rendeletben tiltotta meg a kormány a névtelen adományozást first appeared on 24.hu.

Related posts

Chris Evans és öccse sportot űznek egymás ijesztgetéséből

MOCOHU

Nyugaton havazásra ébredtek

MOCOHU

Az előzetesben ülő, milliárdos támogatást bezsebelő vállalkozó testvére körül sem stimmel minden

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This